top of page

Jak jsme vynalézali

Málokterý vynález byl dříve vítán s důvěrou prostých lidí. Ale i v dnešní době, nás mnohé novinky dokáží překvapit. Tolik se toho v posledním čase mění, tolik dříve nepředstavitelných věcí nás obklopuje, tolika věcem kolem nás nerozumíme a nevíme, jak vlastně fungují, malí, ale i velcí.

Tento týden se z nás stali vynálezci. Nejprve jsme si ve dvou skupinách zahráli hru. Snažili jsme se vždy v krátkém časovém úseku proběhnout Kokošku, najít schovaný obrázek vynálezu, společně v týmu rozhodnout, o co se jedná a k čemu by to mohlo sloužit a vynález zapsat. Hrálo se o body. Pak jsme si o vynálezech povídali a vysvětlovali si, za jakých podmínek vznikly.

Poté už ale šlo do tuhého, naším úkolem totiž bylo, vymyslet vynález, který by nám pomohl s tím, co neradi děláme. Objevily se tu létající postele, klouzačkotunel, který vyléčí a vyšetří všechny nemoci, auto sbírající a jezdící na odpadky, boty, s kterými můžeme chodit po vodě, vraceč času, abychom mohli déle spát a spousta dalších. Nejlepší, ale pro někoho už trochu náročná, byla diskuse k jednotlivým vynálezům, kdy se ostatní ptali na jejich fungování.

Ve středu jsme se vypravili do planetária. Měli jsme objednaný program, Jak se dělá kometa, ale organizátorka programu zjistila na poslední chvíli, že nemá nejdůležitější surovinu k pokusům, suchý led, a tak na tento program půjdeme za čtrnáct dní. Aby nám to nebylo líto, provedla nás po vstupní hale, vysvětlila nám fungování černé díry, zkusili jsme si zde mnoho pokusů s hopíky i mincemi, odhadovali jsme, zda černá díra pohltí rychleji lehčí či těžší mince, předměty placaté či kulaté. Zdarma nás také pozvala na program do velkého planetária s kresleným filmem Polaris.

Ve čtvrtek jsme se věnovali hlavně matematice a češtině. V českém jazyce jsme s některými opakovali, s některými se učili a s některými jen naťukli vyjmenovaná slova. Společně jsme se naučili další písničku, tentokrát na vyjmenovaná slova po M a vyrobili jsme si obrázkový plakát chytáků. Třeba blízká- blýská, výška- vížka, výt- vít, mýt- mít. A vymýšleli jsme na tyto dvojice věty či krátké příběhy. Lucka s Maggie zatím stihly na tyto dvojice napsat super vtipná vyprávění, a to bez chyb! V matematice jsme s velkými pronikáme do tajů počítání objemů různých krychlových těles, objevujeme jejich sítě a kostry. Zahráli jsme si i sovu a cvičili dobré matematické otázky. Přemýšleli jsme také nad tím, jak ověřovat to, co už jsme se naučili. S malými jsme procvičovali indické násobení a vymýšleli vlastní příklady. Někteří dokážou mezi sebou násobit i šesticiferná čísla! Nejmenší procvičovali krokování, součtové trojúhelníky a další zábavné příklady.

V pátek nás bylo docela malounko, spousty Kokošáků skolila rýma. I tak jsme si to ale spolu užili. Mluvili jsme o tom, že vynálezy nemusí znamenat vždycky pokrok a u vybraných jsme hledali jejich dobré i špatné stránky. Mluvili jsme například o knihách, atomové bombě nebo zubní pastě. Bylo to ohromně zajímavé. Po obědě jsme pak navázali filmem Vynález zkázy, starým černobílým filmem z roku 1958. Příští týden půjdeme vyzkoumat, jak vznikl, do muzea jeho tvůrce, Karla Zemana. Moc se těšíme, až objevíme jeho filmové triky!




31 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page