top of page

Jak jsme si zvolili prezidentku

Od prvňáčků


V pondělí jsme se sešli s 3. a 4. třídou při společném povídání si o víkendu. Nejprve jsme každý řekl po kruhu jeden nejlepší víkendový zážitek se sněhem, pak jsme si povídali o víkendu ve dvojicích, snažili jsme se zapamatovat si, co druhý říká a pak o tom vyprávět všem.


Ve středu nás čekal program o lidském těle, který si pro nás připravili nejen nejstarší kokošáci, ale i Toník a paní učitelky. Nejprve jsme se zamysleli nad pětilístkem s tématem naše tělo. Naším úkolem bylo vymyslet nejprve přídavná jména, pak slovesa, pak jednu větu a nakonec jedno nejvýstižnější slovo, jak své tělo vnímáme, co pro nás znamená. Pak už jsme se rozešli na různá stanoviště. S Toníkem jsme si mohli vyrobit model plic z papírových pytlíků a brček. Z vatových tyčinek zase model kostry, tu jsme si mohli i velkou poskládat a popsat, stejně tak poskládat do modelu trupu orgány. Kostru jsme si mohli zkusit poskládat i z dřívek a šišek. Zkoušeli jsme si také na lepenkový model, který jsme si oblékli, připevnit poslepu různé části těla. Bavilo nás také z různých fotek lidských obličejů tvořit obličeje nové. Ve čtvrtek jsme si pak poskládali společně velkou kostru a psali jsme do naší knížečky o lidském těle, jak se jmenují některé kosti a klouby, skládali jsme si orgány v modelech lidského těla a při angličtině jsme se pak části těla učili anglicky a zpívali jsme si anglicky písničku Hlava, ramena, kolena palce..


Ve čtvrtek ráno jsme si pak doprostřed kruhu dali kulaté zrcadlo. Porovnávali jsme si barvu očí, vlasů, nosy, pusy a hlavně jsme se zdravili a chválili se, jak nám to sluší, říkali jsme, co se nám na sobě líbí a dělali jsme na sebe legrační obličeje. A přemýšleli jsme o tom, že jsme každý jiný a přesto jsme stejní, a přišli jsme na to, že je to dobře.


Četli jsme si také knížku Kouzelná třída o dětech a paní učitelce víle, která uměla kouzlit. A také jsme si zkoušeli plnit úkoly, jako děti ve třídě. Další den jsme si četli z knížky o Belince, kterou přinesla Belinka a kousek z knížky Luisa a Lotka od Márinky. A jako vždy jsme si se staršími četli i pokračování Paní Láry Fáry a došlo i na společné čtení se staršími.


Při matematice jsme počítali příkladovou housenku z řady navazujících příkladů, pro koho byla moc lehká, přidal si před čísla 1 a z 5 byla hned 15. A kdo chtěl, ještě přemýšlel, jak se výsledek změní, když místo jedniček přidáme dvojky nebo trojky. Také jsme řešili sčítací trojúhelníky, kde chybělo více políček, a my jsme měli najít několik různých řešení. Několik dětí se do toho pustilo s velkým nadšením a začaly hledat řešení i se zápornými čísly. Obzvláště mnoho a velmi originálních jich našla Vilemínka!


V češtině jsme si hodně četli a povídali o horách a o zimě a zadaná zimní slova jsme se snažili použít i v psaném příběhu. Učili jsme se písmenka H a CH.


A zvolili jsme si novou kokoščí prezidentku El! Na druhém místě skončila Terka, měla jen o pár hlasů méně! Gratulujeme oběma!



Mezi třeťáky a čtvrťáky, tentokrát od Alči s pomocí Laury a drobnou úpravou od Agnes


V pondělí jsme měli společný kruh, po kterém nám Agnes rozdělila jednotlivá pravidla, která máme ve skupině nakreslit. Tedy to, jak vypadá, když nějaké pravidlo porušujeme a nebo jak si poradit, když někdo nějaké pravidlo porušuje. Na projektu jsme si představovali naše podvody. Laura, Stela, Terka, Stell a Adí hrály scénku, ve které byl koncert za 80 tisíc korun. Před projektem jsme si ještě četli kroniku z předchozího týdne.

V úterý byl společný kruh a pak byla angličtina a v angličtině jsme dělali pracovní list na téma on, on, ono a kde je v angličtině s (jakože I speak, he speaks). Při matice jsme si procvičovali písemné dělení, protože písemné sčítání už umíme a dělení nám moc nejde. Třeťáci mezi tím dělali slovní úlohy.

Ve středu si pro nás pětošestka připravila program o lidském těle. Chodili jsme po různých stanovištích, kde jsme si mohli ledacos vyrobit nebo vyzkoušet. Například malování obličejů, zjišťovat, jak jsou dlouhá střeva nebo si vyrobit vlastní model plic pod vedením Toníka. Konec středy.


Ve čtvrtek byla na kruhu El zvolena prezidentkou, ale Terka prohrála jen o 4 hlasy. Češtinu jsme tentokrát zahájili pohybovým diktátem. Když mělo být ve slově měkké i, lehli jsme si a když v něm mělo být y, museli jsme vyskočit. Čtvrťáci se pak učili hledat informace v článcích Časostroje a psát z nich shrnutí. Třeťáci přepisovali popletené básničky od Jiřího Žáčka, ve kterých ale nebyly vůbec žádné mezery.


V pátek v tom čtvrťáci pokračovali a své texty dokončovali. Třeťáci se pustili do textu o výletu na horách, ve kterém hledali vyjmenovaná slova po L a pak si do sešitu vytvářeli myšlenkovou mapu, do které zapisovali slova příbuzná. No a to je tak nějak všechno.




45 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page