top of page

Jak jsme se chystali na advent

Od prvňáčků


Tak nám začal další týden. Nejprve jsme se spolu se třeťáky a čtvrťáky společně sešli, abychom si popovídali o pravidlech. Společně jsme si probrali pravidla už fungující, pak jsme přemýšleli, jestli nám některá pravidla ještě nechybí a hned jsme jich ještě několik vymysleli. Teď ještě si na ně vždy včas vzpomenout a hlavně je pak i dodržovat.


V pondělí a v úterý jsme se pěkně učili. V češtině nové písmenko U. V pracovním sešitě jsme objevovali slova spojená do řady, jako je ve slovním fotbale, jen podle celých slabik, nejen podle posledních písmen. V matematice jsme si hráli s parketami, hledali jsme všechny možnosti, jak určitými parketami vyplnit čtverec a obdélník. Všechny možnosti jsme také hledali při hraní s vláčky a při tom, když jsme vymýšleli příklady na větší a menší. Také jsme stříhali dečky podle návodu. Na fotkách se můžete podívat, jak se nám pak dařily pravidelné řady ze dvou různých tvarů vždy dvou různých barev.


Ve středu jsme měli volno, protože učitelé měli svůj učitelský den, moc nám to nevadilo, ale do školy jsme se ve čtvrtek těšili. Při ranním společném celokokoškovém kruhu, jsme nejprve ve dvojicích a pak společně přemýšleli, co jsou to vlastně ty tripartity, co nás příští týden čekají, zač, a proč jsme tam my, malí, vlastně tak důležití.


Pak jsme chvíli psali do písanky, šlo nám to moc pěkně..a pak jsme se pustili do velkého přemýšlení. Povídali jsme si o rytířích, o turnajích, o brnění, o jejich koních a pak o erbech, co mají na štítech. Přečetli jsme si pověst o Bruncvíkovi, co klidně pobil spousty nepřátel, a o jeho lvovi, co ho máme ve znaku. Prohlédli jsme si spousty jiných erbů s různými zvířaty i jinými předměty. Povídali jsme si, že malí kluci chodili už v sedmi letech do rytířského učení i o tom, co všechno se učili. A hlavně jsme přemýšleli o rytířských ctnostech. Pak jsme si kreslili svůj vlastní erb a při kreslení jsme přemýšleli, v čem jsme dobří nebo v čem bychom chtěli být dobří my, přemýšleli jsme o svých dobrých vlastnostech. Nakonec jsme si naše erby společně prohlédli a hádali jsme u druhých, co nakreslili a proč. Po obědě jsme si pak pustili všechny animace z týdne tvoření. Moc se nám líbily! A pak už jsme se mnozí těšili do družiny na společné vyrábění adventních věnců a svícnů!


A pátek byl prostě super den také! Nejprve jsme si při kruhu se staršími povídali o adventu a obdivovali jsme náš adventní věnec. Pak jsme měli ve škole na návštěvě maminku od Idy, Terezu, která si pro nás připravila program o geologii. Normálně sice přednáší pro mnohem starší studenty, ale i nás to hodně zajímalo. Spolu s Idou vyrobily provázkovou osu dějin naší Země, abychom si mohli představit, kdy se co odehrávalo, kdy vznikly některé z kamenů - učitelů, které jsme tu měli, kdy první rostliny a zvířata, kdy lidé. Povídali jsme si o tom, co je a co není živé i o dlouhém koloběhu přeměny kamenů. O dlouhém “životě” jednoho z nich jsme si přečetli i krátkou knížku. A abychom si lépe představili, jak se z písku stane pískovec, zkusili jsme si vyrobit “kamínek” z vosku. Žofka si dokonce zapisovala v průběhu všechny názvy kamenů i důležité pojmy jako horniny vyvřelé, usazené, přeměněné... a Toník ten celou dobu neřekl ani slovo, ale zapamatoval si snad úplně všechno a doma to pak vyprávěl! Po obědě jsme si povídali o našich kamíncích i polodrahokamech, které jsme si přinesli. Potom jsme si rozdělili pytlíčky na náš třídní adventní kalendář a ozdobili jsme si stromeček a na stoly jsme si vyrobili do skleniček vánoční kytičky. Trochu jsme to přeplácali, ale vůbec nám to nevadí! Protože se už moc těšíme. Hádejte na co?




Mezi třeťáky a čtvrťáky

pohledem Mikyho a Viktora


V pondělí jsme si povídali, co si přejeme k Vánocům. Já jsem si přál skákacího drona Parot mini dron, Jumping sumo mini dron a Viktor si přeje Létající dron spadající do kategorie M2.

Ve čtvrtek jsme byli v Kokošce a dělali úkoly. A v pátek jsme byli s Krištofem a urovnávali jsme si portfolio.


Již vše!!

Miky a Viktor





45 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page