top of page

Skončilo září… Už?

Aktualizováno: 8. 11. 2022

Od prvňáčků

Tak nám listy zlátnou, kaštany pěkně padají a sluníčko už jen občas prohřeje vzduch. Nejen za trochou toho sluníčka, ale i za podzimními listy a kaštany jsme se ve středu vydali do vinořsko - satalické obory. (O tom si přečtěte zprávu níže od paní učitelky Lenky).

U prvňáčků jsme si také o podzimu povídali a o ovoci, které dozrává a o zelenině. Poznávali jsme na obrázcích zeleninu a hráli si s obrázky různé hry a hádanky.

A představte si, že jsme se už pustili do psaní velkých tiskacích písmen. Už umíme O a S. O písmenkách si čteme pohádky, říkáme básničky, skládáme a lepíme si je z papíru, modelujeme si je z drátků i ze všeho, co nám přijde venku pod ruku. Někteří už umíme celou básničku o abecedě A je stan a nebo stříška, B dvě vypasená bříška.., dostali jsme také první písanku s velkými tiskacími písmeny. Z vějířků s písmeny a obrázkem skládáme slova. Slova si pak zapisujeme a někteří jsme si s nimi vymysleli i pohádku. Pohádku O perníkové chaloupce jsme si také povídali, každý se snažil říct jednu větu, a protože nám to moc nešlo, pustili jsme si ji krásně vyprávěnou od paní Galatíkové. Moc se nám líbilo, když jsme si ve dvojicích se staršími mohli číst. Spolu se všemi spolužáky jsme si ve smíšených skupinkách také zahráli hru na pravdu, kdy jsme vždy řekli jednu větu pravdivou a jednu nepravdu a ostatní hádali. Byla to legrace.

Při matematice jsme si hráli s vláčky, snažili jsme se z vagónků poskládat dva, tři, čtyři stejně dlouhé, hledali jsme všechny varianty. Také jsme napůl skládali čtverce, stříhali z nich rohy a snažili se vyrobit co nejvíce různých variant. Také jsme se učili psát číslice až do pětky.


Mezi třeťáky a čtvrťáky

V pondělí jsme měli projekt a ve skupinkách po dvou nebo po třech jsme dělali kalendáře, které měly být funkční. Měli jsme to udělat za hodinu a půl. V jedné skupince byla Laura a Verča, v další Stela a Terka a podobně. V úterý byla matematika: dělali jsme krychle a otáčeli jsme je a zakreslovali jsme je barvami do učebnic. Při angličtině jsme dostali papír a v rohu byl obrázek a text …. A my jsme měli napsat anglicky a dát si to do portfolia. Ve středu jsme šli do Kbel. A první jsme šli na hřiště, tam jsme byli asi 20 minut a chvíli jsme se houpali na tyči, a potom jsme šli svačit. Po svačení jsme šli dál a k vodě a tam jsme sbírali přírodniny. Ve čtvrtek jsme dělali kalendáře. Stela, Terka, Adí a Alča dělaly houbový kalendář. A na češtinu jsme hledali slova příbuzná (slovní hnízda) ke slovům jako les, hrad, slov, a let. V pátek jsme při angličtině koukali Room on the Broom a chtěli jsme to předvést prvňákům a domluvili jsme se, že si to příští angličtinu natrénujeme a rozdělili jsme si role, kdo bude pták a kdo pes a kdo kočka a kdo čarodějnice a kdo žába a kdo drak. V matematice jsme dodělávali písemné sčítání. V češtině jsme psali různé věty a opravovali. Při dílně čtení jsme četli prvňákům. Terka četla Vilí, Stela Aličce, Alča četla Márince, Verča četla Žofce, Miki četl Samovi a Eve Bele. Marek četl Toníkovi a Vojtovi.

Terka a Stela


Expedice Vinoř 5.10.2022

Další celokokošácká expedice, tentokrát do Vinořského parku. Díky pomoci těch nejstarších jsme bez problému dojeli do Vinoře, kde se k nám připojila ještě Sára s psíkem. Samozřejmě jsme museli zahájit svačinkou a vyzkoušet všechny prolejzačky a houpačky, které jsme na hřišti potkali 😊

Pak už následoval přesun do lesa, kde si pro prvňáčky připravili ti starší hru. Představili jí a rozdali sáčky na sběr listů a plodů a všeho možného, aby si pak mohli děti v Kokošce vytvořit z přírodnin vílu. Také jsme prozkoumali okolí a objevili kromě skal i perfektní houpačku nad vodu. A jen díky odvaze dětí a Krištofa jsme jí i vyzkoušeli. Byl to skvělý zážitek. Díky za něj všem!

Pak jsme se přesunuli směrem k Satalicím, prošli jsme kaštanovou alejí, kde jsme doplnili zbylé sáčky… Myslím, že jsme domů odnášeli tak 20 kilo kaštanů. Samozřejmě jsme se tam museli zdržet, abychom jich nasbírali co nejvíc. Dali jsme oběd a protože jsme objevili už v pořadí třetí houpačku, tak jsme se zase houpali. Díky pomoci a organizaci holek se opět vystřídali všichni, kteří chtěli a moc jsme si i poslední místo užili.

Pak už jen na autobus a domů. Cestou jsme potkali také spoustu vojáků na cvičení, viděli jsme výjezd požárního auta v Satalicích, samozřejmě letiště ve Kbelích a vlak…

Druhý den si připravili děti pro prvňáčky vyhodnocení, udělili diplomy a medaile. Všichni si to myslím moc užili a byli skvělí, stateční a vůbec si nestěžovali, že je bolí nožičky 😊





10 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page