top of page

O tom, jak jsme hledali odpovědi

I tento týden pokračovalo otázkové téma. V pondělí za námi přišel Ivo, který nám vyprávěl o včelách. Přinesl nám ukázat včelí plástev a spoustu druhů včel a čmeláků přišpendlených v krabičce. Pustil nám i video o bojovných sršních. Pár sršní pobilo během chviličky včely z celého úlu. Hrůza! Naštěstí se proti nim už některé umí bránit, a tak to snad ty asijské naučí ty naše evropské.

Ve středu nás čekal výlet do IQlandie v Liberci. Moc jsme se těšili! Jeli jsme tam i zpět žlutým super autobusem s obrazovkami na sedadlech, takže jsme se mohli každý zabavit po svém. A ještě jsme k tomu cestou tam dostali horkou čokoládu. Ještě než jsme se vrhli do prozkoumávání tajů IQlandie, jen tak mimochodem jsme si zvedli pomocí páky tunové auto. Pak už jsme si domluvili pravidla i čas prvního setkání u fontány, rozdělili jsme se do skupinek a vyrazili.

Bylo toho tady tolik k vidění, že druhý den, když jsme si o výletu povídali, jsme s lítostí zjišťovali, co všechno nám uniklo. Každý vyprávěl o tom, co ho nejvíce zaujalo, ať už to byl vesmírný kolotoč, kde si některé větší holky a Krištof mohli zažít přetížení a točení se hlavou dolů i do všech stran, strašlivý simulátor zemětřesení či vichřice. Někteří jsme pak viděli v akci Teslův transformátor, obří klec plnou barevných blesků vydávající neskutečné zvuky. Nadšení jsme byli také ze řvací místnosti, kde jsme si mohli změřit sílu našeho hlasu, z absolutní tmy, kde jsme jen po hmatu hledali nábytek, z leteckého simulátoru, z pískoviště, kde se podle toho, jak jsme z písku stavěli, ukazovaly vzdušné proudy a vrstevnice, z obří pračky, ve které se dalo běhat, z bublin, které jsme si kolem sebe mohli udělat, z expozice MatematikUm, kde jsme přesypávali kuličky a porovnávali si tak objemy těles a řešili různé hlavolamy, z barevné, hrající fontány i vodního světa, z podzemní GEO expozice se strojem času, s nohou dinosaura, nádhernými kameny a filmem o historii Země. UF! Vlastně bychom sem potřebovali jet brzy ještě jednou.

Při češtině malí hodně psali a procvičovali slovní druhy, třeťáci opakovali vyjmenovaná slova, čtvrťáci a páťáci se učili o slovesech.

V matematice druháci i třeťáci procvičovali pomocí her řady násobků i násobilku, pracovali v různých prostředích Hejného matematiky, třeťáci se učili zaokrouhlovat, někteří zvládli zaokrouhlovat nejen na desítky, ale i na stovky, tisíce a desetitisíce. Starší pak promýšleli, co vše, a kolik toho budou potřebovat na skupinové vaření na škole v přírodě a počítali, zda se vejdou do daného rozpočtu. Parádně si mezi sebou pomáhali! V pátek nás bylo maloučko, a proto jsme se věnovali práci na výstavě architektů.

V pátek jsme se pak ve dvojicích učili pozorně poslouchat krátké texty, kdy vždy jeden četl, z Knihy všeobecné nevědomosti, střídavě pokládat otázky a odpovídat na ně. V kruhu jsme si pak povídali, co zajímavého jsme se dozvěděli. Hodně jsme si toho pamatovali. Například z textů: Z jakého patra je nejlepší vyhodit kočku? Co je největší živý organismus? Jaký zvuk vydává největší žába na světě? Kolik nohou má stonožka? Z čeho se dělaly za 1. světové války německé uniformy? Četli jsme si o velbloudech, chameleonech, pštrosech. Každá dvojice si mohla vybrat texty, které ji nejvíce svým názvem zaujaly.

A tak jsme se na některé otázky dokonce dočkali i odpovědí. Příští týden nás čeká další téma, ale schopnost ptát se a hledat odpovědi se nám určitě bude hodit pořád.




29 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page