top of page

Jak to všechno bylo trochu jinak

V pondělí jsme se opět sešli v oslabené sestavě. Nemoci nám skolily hned tři učitele naráz. Tento týden byl s Kokošáky každý dospělák, který jen trochu mohl. Krištof měl program s 3.–6. třídou. Ve skupinkách jsme se zamýšleli, proč je dobré mít pravidla a co nám přinášejí hranice pro společné fungování v Kokošce.


Prvňáčků nebylo mnoho, tak jsme se vrhli na oblíbený pracovní sešit z ČJ Pepa jde do školy a hravou matematiku. Letošní sestava dětí je velmi kreativní, a tak ani nechybělo vyrábění a kreslení. 


V úterý nás přišli podpořit rodiče Anička a Aleš, kteří si na dopoledne přichystali hudební program. Nejdříve jsme si povídali o různých druzích hudebních nástrojů. Málem jsme oněměli úžasem, když Aleš vytáhl svůj akordeon. Vždy zahrál nějakou melodii a my hádali, co je to za písničku. Kolikrát stačilo jen pár tónů a hned jsme věděli. Užili jsme si i společné zpívání. Program s písmenky do českého jazyka byl už absolutní třešničkou na dortu. Rodiče, děkujeme za velkou pomoc!


Třeťákům a čtvrťákům se po hudební dílně kouřilo z hlavy při práci s texty na téma asistenční zvířata a sovy. Nejen že museli pochopit nové pojmy a zodpovědět otázky vztahující se k jednotlivým článkům. Čekalo je i sepsání vlastního textu shrnujícího dané téma. Bylo to fakt těžké, ale nikdo práci nevzdal. Jak jsme si pak užívali samostatné čtení svých knížek :-).


Ve středu se celá Kokoška vypravila na výlet ke koním do areálu psychiatrické nemocnice v Bohnicích. Anička tam pro nás zajistila projížďky a vyzkoušení si práce u těchto fascinujících zvířat. Po obědě k nám přišel na návštěvu do Kokošky Honza a s prvňáky okusil také trochu angličtiny. 



Ve čtvrtek nás už bylo u prvňáčků devět. Přišla i po nemoci paní učitelka Dana. Nejprve jsme si celá Kokoška při ranním kruhu hráli hry s velrybkami a kostkou emocí. Pak jsme už ve třídě s Chumlíkem poznávali emoce a dokreslovali smajlíky, při svačení jsme si pak povídali, kdy my jsme byli smutní, veselí, kdy jsme se báli. Znovu jsme si na tabulky psali velká tiskací písmena a učili jsme se o nich básničku, taky se nám povedla nakreslit pěkná mříž, za kterou jsme schovali zvířátka. Pak jsme si hráli s obrázky věcí a zvířat a vytleskávali je po slabikách. Učili jsme se poznat a ukázat, která slabika je krátká která dlouhá. V pátek jsme znázorňovali krátké a dlouhé slabiky dřevěnými tyčkami a kolečky. Šlo nám to moc pěkně.


Při matematice jsme stavěli pyramidy ze tří barev kostek, vymýšleli jsme co nejkrásněji pravidelné vzory. Pravidelnost jsme se pak snažili dodržet i při navlékání dřevěných korálků. Hady z korálků jsme si pak vzájemně spočítali. Druhý den jsme si s korálkovými hady hráli zas. Také jsme zkoušeli počítat po dvou a přemýšleli jsme, proč chodíme někdy ve dvojicích a že je mnohem snadnější spočítat nejen děti ve dvojicích než v chumlu.


Po obědě jsme si při relaxaci zahráli na kamínky, hřálo nás sluníčko a omývalo moře, to byste koukali, jak vzácné a krásné kameny jsme byli!


Třeťáci a čtvrťáci se museli do konce týdne obejít bez Anežky, ale zvládli jsme to všichni statečně. S Danielou jsme projeli hodně matematických cvičení v pracovních sešitech. Začali jsme přemýšlet nad tím, jaké jméno by měla nést naše třída (složitější úkol, než jsme čekali). Shodli jsme se, že název bude pocházet ze zvířecí říše. Avšak jestli máme být lemuři, mývalové nebo kobry, to ještě nevíme. V pátek jsme si zkusili trochu reflexe nad tím, proč se učíme. Jako pomocník nám posloužil dotazník s několika větami, které měly označovat motivaci ke vzdělávání. My jsme se rozhodovali, které prohlášení s námi více či méně rezonuje. Překvapilo nás, jaká námaha to je. 


Ve čtvrtek Lenka se třetí a čtvrtou třídou objevili novou mapu světa a snažili jsme se na ní umístit zvířata, podle místa výskytu. Pak jsme vybranému zvířeti napsali dopis. Někdo připravil o daném druhu i referát, někdo mu napsal zprávu na WhatsApp.


S 5. a 6. třídou jsme se učili pracovat s mikroskopem. Bylo to neuvěřitelné objevování. Děti projevily zápal pro věc a kromě mechů z naší zahrádky jsme si prohlédli i vlasy, barevný sliz, hroznové víno, papír, gumu na gumování, vypěstované krystaly a spoustu dalšího. 


A v pondělí snad už v plném počtu i s Anežkou:).





36 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page