top of page

Jak nás zajímal hmyz

Od prvňáčků


Tak jsme se zas v pondělí sešli při povídání o víkendu. Po té jsme se nadšeně pustili do písanky, do těžkých písmenek P a druhý den B, v pátek jsme pak ještě přidali velké H. Trochu jsme si z nich dělali srandu a leccos jsme jim domalovávali. S Pepou jsme si četli snad všechna ženská jména, kroužkovali jsme ta, u kterých jsme znali někoho, kdo se tak jmenuje a povídali jsme si o nich, napsali jsme si pak tři, která se nám nejvíce líbí. Všechny děti byly moc rády, když našli jméno své maminky, a o maminkách jsme si i povídali, co by té naší udělalo radost, co ráda dělá a trochu dodatečně jsme jim v Pepovi ještě vybarvili kytičku. Tu vyrobenou od nás ale dostaly už v neděli. Také jsme si v pondělí přečetli komiks Mechanické rybičky, takový ekologický horor o zničené Zemi a s paní Láryfáry jsme léčili srkavku a mlaskavku.

V matematice jsme si vzali krásné skleničky na víno a ťukali jsme si. Kolikrát si myslíte, že si ťuknou tři děti.. a čtyři děti..a pět dětí..umíte to znázornit? A je pravidelnost mezi počtem dětí a počtem ťuknutí? Druhý den jsme řešili šipkové rovnice, tam umíme jít dokonce i do mínusu, a dokreslovali jsme vláček, aby dva byly stejně dlouhé. Učili jsme se také zakreslovat plány staveb a podle zadaného plánu přesunout ze stavby vždy jednu kostku tak, aby vznikla zadaná stavba. Ve dvojicích jsme si pak podobné úkoly vymýšleli.

Ve středu jsme se spolu se všemi spolužáky vydali přívozem na druhou stranu Vltavy, do Lysolají, k zázračné studánce a potoku, který jsme víceméně úspěšně všichni přeskočili, a do Houslí, ale na housle jsme nehráli, zato jsme si odtud mnozí odnesli kousek pískovce, ze kterého byla tato krásná rokle stvořená. Cestou jsme ve skupinkách měli za úkol hledat a pozorovat a zakreslovat hmyz. Víte, že je pěkně těžké nakreslit třeba mravence, obzvláště, když má asi dva milimetry? To mrtvá ploštice se kreslila mnohem lépe, s komárem to bylo ještě těžší a před pavoukem mnozí utekli. A ještě jsme stihli i válet sudy a vrátit se včas do školy a téměř pořád jíst.

Ve čtvrtek jsme se hned ráno pustili do trhání popsaných papírů na malé kousky. Prý to uklidňuje, ale my jsme je potřebovali na úžasnou věc. Idy maminka Tereza spolu s Idou nás učily , jak si udělat svůj recyklovaný papír. Vyráběli jsme si ho venku a všem se nám moc povedl. Odpoledne jsme si prohlíželi mapu světa a hledali jsme si státy, jejichž vlajky jsme si vyrobili. Za to děkujeme Toníkovi a jeho mamince, kteří nám vše k výrobě vlaječek připravili. Každý jsme si také mohli vyrobit svou vlastní vymyšlenou vlajku.

V pátek jsme si ještě vyrobili krásný obrázek. Na náš vlastnoručně vyrobený papír jsme si nakreslili, co jsme chtěli, nalepovacími kamínky jsme si ozdobili rámeček i obrázek. Je to krása, podívejte se na fotky!


Mezi třeťáky a čtvrťáky, tentokrát hlavně od Terky a Stely


Týden před školou v přírodě utekl jako voda. V pondělí třeťáci a čtvrťáci při kruhu otevřeli téma Projektů, z čehož se nakonec stal projekt sám o sobě. Kokošáci nám tak znovu potvrdili, jak je diskuze a zpětná vazba důležitá. Stejně tak dodržování pravidel, které jsme si společně vytvořili, což některým z nás zatím ještě moc nejde. S Agnes jsme si ještě v pondělí představovali chybu. Každý z nás si nakreslil, jak by taková chyba mohla vypadat, kdyby to byla postavička, a co by mohla říkat. Společně jsme vymýšleli, proč jsou chyby důležité, a jestli jsou nám užitečné. Nakonec nám ji Stela nakreslila na plakát, abychom případně mohli dopsat, co nás ještě napadlo.

V úterý jsme se my třeťáci pustili do počítání pod sebou. Nejdřív jsme si navzájem zadávali příklady na tabuli, Stela Adí, Adí Márovi, Mára Mikymu, Miky Terce a Terka Stele. Někdo chtěl těžké trojciferné přes desítku, někdo raději lehčí. Všichni to ale zvládli. Pak jsme si zadávali příklady sami pomocí kostek. Čtvrťáci mezitím pokračovali ve zlomcích, vymýšleli různé ingredience na pizzu a počítali, jakou část pizzy pokrývají. V angličtině jsme si kreslili své vysněné domy a navzájem si je představovali.

Ve středu jsme se vydali na expedici do Lysolají, kam jsme dopluli přívozem. Naším cílem byla krásná pískovcová rokle jménem Housle, ale tam jsme se nakonec zastavili jenom na chvilku. Zdrželi nás totiž naše pracovní úkoly. Rozdělili jsme se do skupinek, ve kterých jsme pak zkoumali a zakreslovali různý hmyz. Někdo se soustředil na mravence, jiný zas na ploštice. No, byla to pravá výzkumná expedice, jak se patří.

Ve čtvrtek jsme den začali společnou reflexí včerejší expedice a pak posledním plánováním školy v přírodě. Každá skupinka ladila svoje plány na večeři i večerní program. Naše třída se pak pustila do zkoumaní různých přísloví. Ale nebylo to tak jednoduché, protože všechna byla rozdělena napůl a my je měli přilepené na zádech. Museli jsme tedy nejdřív najít svého parťáka a spojit části dohromady. No a jak jinak než spojkami. Ještě, že jich máme tolik. Matematiku jsme začali hrou Sova, tentokrát s tělesy. Jeden z nás myslí na jedno z těles na lavici a ostatní mu můžou položit maximálně tři otázky, pomocí kterých se snaží zjistit myšlené těleso. Čtvrťáci si pak všechna tělesa nakreslili, zatímco třeťáci pokračovali v procvičování počítání příkladů pod sebou.

V pátek jsme v angličtině pokračovali v představování svých domů, každý je moc nápaditý. Ty klučičí jsou dokonce propojené pomocí tunelů a skluzavek. Následovala matematika, během které jsme se my, třeťáci, seznámili s novými typy parket - blesk a parník. A hned jsme se samozřejmě pustili do pokrývání podlahy. Někdy zbylo místo i na květináče. Čtvrťáci mezitím pracovali se sítí krychle, kde hledali rovnoběžky a vrcholy, které označovali pomocí barev. O češtině nám Agnes přinesla obrázky rodičů z knihy Nejhorší rodiče na světě od Davida Walliamse. Podle portrétů a jmen jednotlivých rodičů jsme přemýšleli, jací asi jsou a proč jsou nejhorší na světě. Byl tam například Petr Puch, Lord Velkolepý nebo Chloe Chvástavá. Ale poslední byla Supermáma. Což je pro nás samozřejmě ta naše. A tak jsme se do jejího popisu pustili. Tedy většina z nás. Někteří stihli využít pár řádků i pro popis svých Supertátů a jiní raději využili čas na psaní k tomu, aby vymysleli další příběhy strašlivých rodičů z Walliamsovy knihy. Ale už se všichni moc těšíme na příští týden!





29 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page