top of page

Jak nám začal listopad

Od prvňáčků


Po prázdninách jsme se sešli o hodinu později po změně času, někteří odpočinutí, jiní unavení, ale plní zážitků. A tak jsme si hned v kruhu mohli sdělit nejlepší, ale i nejhorší prázdninové zážitky.


V češtině nás pak čekalo další písmenko a písmenková pohádka, tentokrát L. Hráli jsme si také s tabulkou slov, která jsme si doma četli, dávali jsme si různé úkoly. Třeba najdi slovo, které začíná a končí na stejné písmeno a je na tři písmena nebo přečti slovo ve druhém řádku u čtverečku. A hned jsme si slíbili, že si přečteme další čtyři řádky s písmenkem L.


Na kalendáři nás čekal obrázek k další pohádce, a tak jsme si společně vzpomínali na pohádku O slepičce a kohoutkovi a přemýšleli jsme přitom, čím se živí práci hrabaví, kdo je sobecký, a kdy je potřeba pomoci rychle a bez očekávání odměny. Povídali jsme si také o podzimu a zvířátkách, zahráli jsme si na dupající ježky a naučili se o nich básničky, četli a povídali jsme si i o dalších lesních zvířatech a plnili s nimi různé úkoly. Také jsme hledali rýmy, poznali jsme, že jen jedno poslední stejné písmenko nestačí, ale dvě už jo, nejlépe, když je to celá slabika. A že nám to pěkně šlo, tak jsme se pustili do vymýšlení a psaní vlastních básniček. Také jsme si opakovali poznávání stromů podle šišek a listů. Dokončili jsme první Pepův sešit. Na konci nás čekalo poznávání všech písmen a lepení k nim samolepek obrázků podle začátečních písmen. Také jsme hodně psali číslice, skoro to vypadá, že už je umíme. Také jsme pro Danu vymýšleli těžké motanice, tak nám dala také pěkně těžké promotávací uvolňovací cviky. Jo, a nezapomněli jsme ani na společné čtení si se staršími.


V matematice jsme se s chutí pustili do druhého dílu. Čekalo nás zde další super prostředí – parkety. Hned jsme si poskládali své vlastní krásné podlahy. Podívejte se na fotky, protože takové podlahy chceme mít i doma v pokojíčku. V kobercovce jsme si zahráli hry na větší, menší, rovná se. Později jsme si s těmito znaky vymysleli příklady i pro spolužáky.


Při angličtině v úterý jsme si užili parádní Halloween s Magdou. Trochu jsme se přejedli pavoučích bonbónů, v pátek jsme si pak zatančili u super halloweenské písničky. Povídali jsme si pak s Danou, jak je to vlastně s Dušičkami a vzpomínali jsme na své předky a domluvili jsme se, že si zapálíme svíčku a prohlédneme si stará alba, abychom věděli, jak vypadali a jak žili, a strašidla zas necháme spát.

Ve středu jsme se vydali na Zlatý kopec u Zdib do jedné soukromé minizoo. Měli tu dva óbrovské psy, 20 koček, 50 králíků, asi 120 kusů drůbeže mnoha druhů. (Třeba tu byl bažant zlatožlutý, zlatý, královský, diamantový, ušatý, stříbrný.) Dále tu byli servalové, karakal, rysové ostrovidové a kočky rybářské a bengálské. Bylo krásně sluníčko, tak jsme si užili i dvoukilometrovou procházku tam i zpět a cestou jsme viděli Samíkovu školku.


Už se těšíme na příští týden. Čekají nás totiž umělecké dílny!



Mezi třeťáky a čtvrťáky


V pondělí jsme měli projekt Starodávno (poznáváme minulost). Ve skupinkách jsme zjišťovali něco o minulosti. Potom jsme to prezentovali. Skupiny byly: Stella, Eve a Laura; Víťa a Miky; Matěj, Veru, Alča a Stela.


V úterý jsme měli Happy Halloween a pohoštění. Bylo to super. Miky byl za postavu z hororu, Magda měla na hlavě pavouka a Laura za čarodějnici. Adí za Harryho Pottera, Stela byla za jednorožce, Eve za čarodějnici a Matěj za skřeta.


Ve středu jsme jsme byli na expedici na Zlatém vrchu, na farmě. Hodně to tam smrdělo. Bylo tam hodně koček, ale i hodně druhů rysů, i slepic, kachny a bažanti.


Ve čtvrtek jsme se celý den učili a byli venku s nejstaršími. Při projektu jsme se zabývali minulostí a byla to hrozná nuda.


V pátek jsme při češtině dělali mnohoznačná slova. Docela nám to šlo. K obědu byla krupicová kaše s cukrem a kakaem. Potom jsme četli prvňákům. O velké přestávce pršelo, ale to nevadí, protože jsme louskali ořechy. Na matice čtvrťáci dělali rovnice a třeťáci dělali algebrogramy a pavučiny.

Po dílně čtení psala Alča a Adí kroniku za minulý týden.





34 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page