top of page

Jak nám nejen venku přituhlo (8. - 12. 1.)

Pondělní kruhy jsou trochu jiné, než ostatní. Přichází k nám totiž i Sloni a společně řešíme, co Kokoškou právě žije. Tenkrát jsme spolu diskutovali nová mobilní pravidla, a co se vlastně děje, když pravidla porušíme. Po kruhu jsme se vrhli na vymýšlení našeho třídního výletu. Padaly různé návrhy, třeba výlet do Zoo, bowling, laser game a další. Nakonec ale vyhrál Jump park, kam se moc těšíme! 

Také jsme zahájili nový projekt, tentokrát zaměřený na udržitelnost. Nejdřív jsme našli plakát z minulého roku, kam jsme zapisovali všechen odpad, který jsme za týden vyprodukovali a seskupovali ho podle toho, kam bychom ho vytřídili. Nad tímto plakátem jsme začali naší diskuzi. Jestli má recyklace nějaká omezení a jestli to vlastně stačí. Pak nám Agnes představila autorku Beu Johnson, propaguje myšlenku života bez odpadu a pyramidu 5R - refuce, reduce, reuse, recycle a rot. Pojmy jsme si společně přeložili a pak diskutovali, co si pod nimi představujeme. Ve skupinkách jsme dostali za úkol, tyto pojmy seřadit podle toho, čím bychom měli začít, když chceme žít více udržitelně. Měli jsme v těchto skupinkách vytvářet i plakáty vysvětlující jednotlivé kroky 5R, ale protože jsme byli jak pytel blech, vůbec jsme se k tomu nedostali. 

Protože se blíží konec pololetí, týden se nesl v duchu přípravných testů, procházení portfolií a kokopisníků. Agnes i Magda se spolu s námi ohlížejí za tím, co jsme se všechno už naučili a jak nám to vlastně jde. Bylo to sice někdy náročné, o to větší jsme ale měli radost, když se nám to povedlo. Všichni bychom tak měli být připraveni na ty ostré testy, které nás čekají příští týden. Během informatiky si také každý vytvořil své digitální portfolio na Padletu, kam nahráváme své nejpovedenější výstupy ze všech našich předmětů. Venku hodně mrzlo, a tak jsme se snažili o přestávkách venku nacházet způsoby, jak se zahřát. Hráli jsme různé hry, skákali přes švihadlo a jednou dokonce rozdělali i ohýnek! Ve středu jsme si vydali na expedici do Toulcova dvora, kde jsme měli možnost upéct si vlastní chléb a vůbec prozkoumat cestu od zrníček po bochník. 

V pátek si pro nás Agnes připravila společnou čtenářskou lekci, při které jsme si procvičili hned několik čtenářských strategií. O čem text bude, jsme nejprve předvídali z obálky knihy, respektive ilustraci na ní. Povedlo se nám rozluštit, že půjde asi o nějaký příběh ze školy, protože jsme odhalili školní tabuli. A taky asi paní učitelku, která ale byla dost strašidelná. A že půjde o něco vymyšleného, protože jsme našli trpaslíka, postavičku s keřem místo vlasů a někoho, komu z pusy šlehal oheň. Pak nám Agnes prozradila název - Pohoršovna - a my pokračovali s dalším předvídáním. Po chvíli jsme se pustili do samotného čtení, kdy jsme si vždycky přečetli odstavec a my měli za úkol buď se zaměřit na nějakou postavu nebo hledat souvislosti s naším životem. Jednalo se skutečně o školu pro různé pohádkové bytosti, které byli moc hodné, a proto je tam rodiče poslali, aby je pohoršili. Sice jsme si nemohli přečíst celou knihu, ale podle závěrečného hodnocení to vypadá, že si ji hodně z nás půjčí. No, jen je škoda, že se někteří z nás chovali, jako by tu Pohoršovnu vystudovali.



20 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page