top of page

Jak jsme třídili, sepisovali a také trochu přezkušovali

Od prvňáčků


Tento týden jsme začali povídáním si v kruhu prvňáčků. Dočetli jsme si knížku o zvířecích prezidentských volbách, vyhrál lenochod. Povídali jsme si, jaké vlastnosti by měl mít prezident, a lenochod byl nejrozvážnější a chtěl naslouchat lidu, než se rozhodne, co udělá. To se dětem líbilo. Ve čtvrtek jsme si knížku znovu připomněli, představili jsme znovu programy čtyř kandidátek, stanovili pravidla voleb a pustili jsme se do volení. Do druhého kola postoupily dvě, Terka ze třetí třídy a El z páté.

Při češtině jsme si hráli s tabulkou slov, hledali jsme slova podle zadání, učili jsme se nové písmenko V. Jako vždy jsme si o něm přečetli pohádku, vymýšleli jsme od V vlastní jména, zvířata rostliny, věci i činnosti, se kterými jsme pak vymýšleli věty. Koncem týdne nás čekalo ještě písmenko C. Hodně jsme si četli, vymýšleli otázky a odpovídali podle obrázků. Skládali jsme si také slova ze skládací abecedy, procvičovali jsme rychlopostřehování slabik a rychlovymýšlení slov na ně začínajících. Můžete se podívat na fotkách.

Při matematice jsme házeli kostkami a krokovali. Červená kostka znamená kroky dopředu, modrá dozadu a zelená dvojnásobek kroků dopředu. Zkoušeli jsme i házet najednou dvěma červenými a dvěma modrými kostkami. Některé děti vidí hned výsledek, některé si poctivě krokují figurkou na krokovadle. Stavěli jsme si také hradby z kostek a stavby jsme si na tabulky zaznamenávali. Pak jsme stavěli stavby spolužáků. Procvičovali jsme hodně sčítání a odčítání do deseti. Začínáme počítat příklady s přechodem přes desítku. Na fotkách se můžete také podívat, jak jsme skládali obrázky dopravních prostředků z příkladů na sčítání a odčítání.

Ve středu nás čekalo přezkoušení, neboli “přátelské povídání si s paní ředitelkou z Nadějkova”. Ve čtvrtek jsme si pak na různých smajlíčkách ukazovali, jak jsme se při tom cítili. Cítili jsme se dobře! Povídali jsme si o tom, na co jsme se ve škole těšili, když jsme v září přišli, ukazovali jsme si naše zelené desky se založenými poklady, i Kokopisník, u kterého jsme vzpomínali na společné středeční výpravy, muzea a divadla. Také jsme paní ředitelce přečetli, ukázali své písanky i pracovní sešity z češtiny i matematiky. Přemýšleli jsme, co nás nejvíc baví, co méně, co nám nejlépe jde, co méně, a co máme udělat, abychom ve všem postupovali pěkně dopředu.

Ve středu také přišel Hugo, který si s námi povídal o robotech a programování. Hráli jsme si Mikrorobots, deskovou hru i s ozoboty, dvěma malými robůtky, kterým jsme programovali jejich trasu. Dokonce jsme i jednu hru dostali i pro Kokošku.

Také za námi přišla Róza, která vymyslela pro nás pohádku o zvířátkách v džungli, kterou budeme hrát koncem ledna na karnevalu u Salesiánů. Moc jsme si to užili!



Mezi třeťáky a čtvrťáky, opět od nás všech, sepsáno Agnes


Mám za sebou další týden v Kokošce, který byl o něco náročnější než obvykle. V pondělí jsme začínali společným prvostupňovým kruhem, kde jsme si povídali o víkendu. Každý z nás měl přesně minutu a snažili jsme se soustředit na to, abychom skutečně poslouchali toho, kdo zrovna mluvil. A docela se nám to už daří! Pak jsme si s Agnes přečetli kroniku z minulého týdne a pustili se do vzpomínání na to, co jsme zažili ten minulý, tentokrát ve dvojicích. Psaní kroniky, je pro nás zatím docela těžké, protože se nám těžko vzpomíná, co se dělo. Poznámky jsme pak předali Márovi a Matějovi, kteří mají kroniku tento týden na radosti. Pak jsme si ještě povídali o přezkoušení, které nás ve čtvrtek čekalo. S Krištofem jsme pokračovali v projektu o informacích a bezpečnosti na internetu a vymýšleli jsme různé podvody, což bylo naprosto super! No, i když někdo říkal, že ho to vlastně moc nebavilo.

V úterý jsme hned po kruhu měli ranní půlhodinku, což je doba, kdy se můžeme věnovat tomu, čemu chceme. Tedy, ne tak úplně, ale můžeme si dodělávat chybějící úkoly a povinnosti, písanku, procvičovat různé příklady nebo třeba vyjmenovaná slova. Pak nás čekala strašlivácká věc. A to písemka z matematiky, která byla stráááášně dlouhá. Dokonce tak dlouhá, že jsme na ní pracovali až do angličtiny a ven jsme šli až před obědem. Tam teď hrajeme hlavně vybiku. O angličtině jsme nejdřív kontrolovali testy z minulého týdne a pak jsme se koukali na film o šnekovi a velrybě.

Ve středu měli prvňáci přezkoušení a i my tak zůstali v Kokošce. Byla s námi Nikola, což je naše nová expediční učitelka. Ale hlavně za námi přišel Hugo, který přinesl hromadu robotu i robůtků, se kterými jsme mohli divočit. Někteří vypadali jako kostka a další jako půlkruh. Dokonce jsme si mohli v Kokošce nějaké nechat. S Nikolou jsme pak roboty i malovali a několik našich výtvorů visí ve třídě.

A ve čtvrtek to přišlo! Přezkušování. Agnes u toho naštěstí byla s námi, takže to bylo docela v pohodě. No a taky přišla Markéta, další expediční učitelka. A protože se nejprve přezkušovali páťáci, my jsme měli čas si spolu s Markétou a Agnes zahrát seznamovačku. Nejprve jsme si všichni nakreslili na papír kravatu, tu jsme pak vystříhli a napsali na ní dvě pravdu a jednu lež. Ostatní pak museli hádat, co je co. Postupně jsme se pak střídali, abychom si popovídali s Agnes a s paní ředitelkou Janou nad naší prací a portfoliem. Mezitím jsme s Marketou pracovali na úkolech z matiky a češtiny.

V pátek už byla docela pohoda. Začali jsme jako obvykle angličtinou. Pak jsme měli matematiku, během které jsme si začali opakovat dělení, a to dokonce i se zbytkem. Nejprve jsme se dělili na skupinky ve třídě pomocí hry molekuly, po chvíli jsme na koberci rozdělovali po různu 12 tvarů. No a nakonec nám Agnes vyprávěla příběh o farmě, kterou měla její mamka. Ta si postupně pořizovala různá zvířata a my vždycky museli spočítat, kolik tam je zrovna nohou. Při češtině jsme se zase vrhli na opakování vyjmenovaných slov. Vytvářeli jsme si kartičky, na které jsme psali popisy jednotlivých vyjmenovaných slov, aniž bychom je v něm použili. Máme tak hromadu kartiček na opakování. No a po obídku jsme četli prvňákům a pak sami sobě.




51 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page