top of page

Jak jsme slavili Den Země

Pondělí bylo velikonoční, a proto jsme si ho užili ještě každý sám. Ale v úterý už jsme se zase těšili do Kokošky. Někteří ovšem museli napřed zvládnout přijímací zkoušky! My ostatní jsme jim alespoň drželi palce.

V úterý jsme si při angličtině zahráli s vajíčky jednu anglickou velikonoční hru a pak jsme je snědli.

Při matematice jsme se všichni dohromady učili, jaké typy slovních úloh máme, a pak jsme si každý tři různé typy zkusili vymyslet, samozřejmě s velikonoční tematikou a v oboru čísel 20 až 100, aby se pak řešící soutěže mohli zúčastnit všichni. Některé byly natolik povedené, že jsme si je nechali v naší zásobničce slovních úloh!

Při češtině jsme využili toho, že páťáků bylo málo, a pořádně jsme si spolu se čtvrťáky procvičili psaní koncovek podstatných jmen tvrdých vzorů. Později ve čtvrtek jsme si ještě s páťáky dopsali několik testíků za puntíky, které někomu chyběly. Ti, co přišli po přijímačkách, zaslouženě odpočívali u psaní svých vlastních textů. Čtvrťáci pak ještě třídili slova podle slovních druhů. Třeťáci pokračovali ve vyjmenovaných slovech po V a v poznávání slovních druhů, spolu s druháky si opět zahráli na slovní druhy společnou hru.

V matematice se druháci i třeťáci snažili v řadě čísel objevit co možná nejvíc příkladů na různé početní operace, někteří se pak pustili do vymýšlení podobných řad. Druháci pak pokračovali v řešení úloh v pracovních sešitech, někteří pracovali také se stavebnicí, ze které se snažili seskládat čtverec či obdélník. Třeťáci se zaměřili na číselnou osu a procvičili si sčítání dvojic a trojic čísel v tabulce, kde se snažili přijít na určitou pravidelnost. Velcí se znovu pustili do zkoumání rovnic. Tentokrát, jak nám jedna rovnice může pomoci při řešení druhé. Krom toho, stejně jako malí, v dlooouhé řadě čísel hledali různé příklady a počítali součinové čtverce různých obtížností. Někteří pokořili všechny úrovně!

Ve středu jsme se konečně vypravili do ZOO, na přání dětí i kvůli oslavě planety Země, která nás čekala v pátek. Bylo vidět, že mnoho dětí je tu jako doma. Snažili jsme se obejít všechna nejoblíbenější zvířata, což jsme ale úplně nestihli. Některá zvířata se před námi schovávala, jiná jsme naopak viděli parádně, třeba gaviály či obří anakondu nebo slony a surikaty. U žiraf jsme se ale zase mohli podívat, co vše je potřeba vyměnit a vyčistit, než se mohou vrátit do výběhu. Na závěr zbylo i trochu času na obchůdek a pak už jsme spěchali na pozdní oběd.

V pátek nás už čekal Den Země. Nejprve jsme si každý sám za sebe o Zemi napsali pětilístek, ve kterém jsme popsali, co o Zemi víme a společně jsme si ve dvojicích posdíleli to, co nás napadlo. Pak jsme si vybírali různé obrázky z velké hromady, různě jsme je dotvářeli a lepili je do tvaru planety. Přitom jsme vždy říkali, za co jsme Zemi vděční. Pro Zemi jsme se pak pokusili vytvořit báseň či dopis či obrázek, jako pozdrav a poděkování. Některé už ve fázi zrodu byly tak krásné! V pondělí je dokončené máme ukázat, a pokud budeme chtít, přečíst.


A teď už hurá na víkend do přírody objevovat krásy naší laskavé, krásné Země!




38 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page