top of page

Jak jsme se ponořili do dějin 20. století (15. - 19. 4.)




Tento týden nás velmi překvapilo počasí. Už jsme si všichni docela zvykly nosit jen lehké bundičky a někdo už začal sundavat i boty. Místo toho jsme se teď všichni navlékli zpátky do péřovek a znovu zapli topení. Trochu jsme se zapotili i při myšlence blízkých tripartit, na které jsme se průběžně tento týden připravovali. Doplňovali jsme a třídili portfolia papírová i ta digitální a pracovali na svých balančních kruzích, které nám při povídání s rodiči a Agnes pomáhají. Zamýšlíme se v nich nad tím, co se nám daří a na čem potřebujeme ještě pracovat i nad tím, jak se nám v Kokošce líbí, a jestli dodržujeme všechna pravidla a plníme povinnosti. 

Pondělní den jsme věnovali dějinám 20. století. Společně jsme se zaměřili hlavně  na tzv. osmičkové roky, tedy 1918, 1938,1948, 1968 a 1989, ale povídali jsme si i o tom, co jim předcházelo a následovalo. Společné přemýšlení a zpracovávání pracovních listů jsme doplňovali oblíbenými videi Udatných dějin národa českého. Každý z nás si tak postupně vytvářel svého vlastního průvodce tímto obdobím, ve kterém samozřejmě nechyběla ani časová osa. Kdo měl čas a chuť mohl svého průvodce ještě rozšířit podle svého zájmu. Někteří se věnovali světovým válkám, jiní zas každodennímu životu během normalizace, další na kulturu během první republiky, každý podle svého gusta. 

Na toto téma jsme navázali i ve středu při naší expedici. Markéta nám vybrala a připravila tři hrdinské hrdinské příběhy, které nás zavedly na místo blízko Kokošky. Znáte ten mural u Okrouhlické? A ten památník blízko něj? Skutečně jsme se věnovali atentátu na Heydricha,  a také parašutistům, rodině Moravcových i faráři Petřekovi. Ve skupinkách prozkoumali jejich životy i hrdinství. Hrdinství a odvaha v nás rezonovaly i při samostatné cestě zpátky do Kokošky. Pročetli jsme mnoho starých dokumentů, zkoumali i staré mapy. Takový kus velké historie a jen kousek od nás!

V úterý a ve čtvrtek jsme se poctivě učili. V češtině se páťáci věnovali procvičování využití vzorů přídavných jmen a poprali se s tím, kdy psát měkké i a kdy naopak ypsilon. Vyhledávali také slova, která významově nepatřila do řady a určovali slovní druhy. Čtvrťáci procvičovali vzory středního rodu podstatných jmen, ale také si hráli na editory, měli totiž za úkol opravit podivný text. V matematice se čtvrťáci zabývali především krychlovými stavbami a jejich plány, zatímco páťáci se opět snažili proniknout do světa souřadnic a počítání obsahu vzniklých trojúhelníků. 

A pátek byl úplně nejlepší, a to hned z několika důvodů. Vůbec jsme neměli matematiku ani češtinu, juchů! Za to jsme si s Magdou užili dvě hodiny angličtiny. Dvakrát juchů! A pak jsme si užili hudebně pohybový workshop pod taktovkou lektorů z divadla Ponec a pořádně se u toho vyblbli, třikrát juchů!





9 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page