top of page

Jak jsme poznávali bylinky a navštívili Techmanii v Plzni

Od prvňáčků

Není to špatné, když týden začíná rovnou angličtinou v úterý, obzvláště když někdo přinese opakovacího křečka. Po angličtině jsme si ještě napsali písanku. Tolik se těšíme na třetí díl, že jsme si odhlasovali, že uděláme do čtvrtka hned tři stránky, abychom dokončili druhý díl. A že bylo krásně, tak jsme si po písance vzali učení ven a dali jsme si dlouhou matematiku. Dost nám dalo práce zapisovat příklady z šipek. Také jsme si kreslili plánky staveb a přemýšleli jsme, jak je to vlastně dobře, a vybarvovali parkety na hřišti. Učili jsme se také hady přepsat do příkladů. Po obědě jsme si pak povídali, co jsme zažili o prodlouženém víkendu, trošku se nám to změnilo na vyprávění, kam se kdo a proč bouchnul.

Ve středu jsme si šli užít světa do lesa k našim stromům. Hezky jsme je pozdravili a snažili se zbytečně nekřičet. Nejprve jsme si při svačině vyprávěli vtipy a hádanky, pak jsme si četli na lístcích citáty o lese, a snažili jsme se jim porozumět a vysvětlit je a hlavně pochopit, co nám vlastně všechno les dává. Po té jsme měli za úkol najít 11, na stromech přivázaných, karet s léčivými bylinkami, zapsat si jejich názvy a přečíst si a zapamatovat, k čemu je skřítkové používají. Společně jsme si pak na vše snažili vzpomenout. Pak jsme si lehli a pozorovali koruny stromů a poslouchali jsme povídání o stromech a rostlinách, o výzkumech, které potvrzují, jak rostliny vnímají a reagují.

A pak už jsme si z modelíny a přírodnin mohli vytvořit co jsme chtěli, třeba skřítka, pejska, vázu s květinami nebo růži.

Ve čtvrtek jsme se radostně pustili do nové písanky, učíme se psát háčky nad ď, ť, ň, a také psát háček nad e v dě, tě, ně. Zkoušeli jsme si psát také takový malý diktát, kdy jsme si museli na písmenka v hlavě vzpomenout.

Povídali jsme si také o různých povoláních, co kdo dělá. Snažili jsme se vymyslet povolání, které se nedá říct v mužském i ženském rodě, povídali jsme si, čím bychom klidně mohli být, kdybychom chtěli, a přemýšleli jsme, čím jsou naši rodiče. Aby nás to víc bavilo, tak jsme to otáčeli, tatínka dělala, to co dělá máma a mamínek zas to, co táta.

A že se blíží den maminek, tak jsme se pustili do vyrábění růží z krepového papíru. Některým nám to šlo krásně, na někoho to bylo dosti těžké. Ale i tak, snaha a chuť potěšit maminky tu byla.

V matematice jsme počítali s penězi. Chodili jsme jako nakupovat a na tabulku jsme si vždy nakreslili, jaké mince máme a pak jsme počítali, jestli si můžeme koupit to, co chceme. Byl to už další teoretický krok po našem dřívějším praktickém jakonakupování.

Jo, a při pátečním kruhu jsme si vytáhli úkol, kdy jsme měli vymyslet nové názvy barev a pak jsme si ještě dávali anglicky hádanky s barvami.


Mezi třeťáky a čtvrťáky, tentokrát od Agnes

I tento týden jsme zahájili až úterkem. Prodloužený víkend byl moc príma, ale já se na úterý moc těšila, protože se měl k nám připojit vzácný host. Tím byl Djengo, Alči kamarád a bratranec, který je teď v Čechách na návštěvě. Jinak ale žije v Kostarice, a tak jsme si od něj mohli poslechnout, jaké to tam je, jak to tam vypadá, co se tam jí a co tam žije za zvířata. Na mapě jsme si ukazovali, kde ta Kostarika vlastně leží a jak bychom se tam asi dostali. Navázali jsme na tom vlastním psaním o tom, v jaké zemi bychom chtěli žít a proč. Třeba Mára by chtěl zůstat v Čechách, protože tady má rodinu a Alča v Norsku, protože má ráda chladno. Někteří na to šli fikaně, například Veru a Laura, které se rozhodly, že část roku chtějí žít ve Francii a Itálii, protože mají rády místní kuchyni a památky a část roku tady. V matematice jsme si zahráli na rozehřátí kimovku a pak se třeťáci pustili do opakování zvířátek Dědy Lesoně a čtvrťáci do opakování zlomků.

Ve středu se naše třída Vodních dráčků vydala spolu s nejstaršími na celodenní expedici do Techmanie v Plzni. Pokusila jsem se z kokošáků vymámit zprávy o tom, jaké to bylo, ale jsou poměrně stručné:

  • Mně se líbila jedna hra, kde si strefoval panáky míčem. A skluzavky.

  • Čekali jsme asi 50 minut na vlak.

  • Natáčely jsme film na různé části.

  • Super byl trenažér na vrtání do hornin a mělo se dojet na to místo, ale mně to nefungovalo, protože se u toho mělo šlápnout na pedál. Ten se zasekl a fungoval až u Máry, který byl po mně. Pak byl Miky a potom už nebyl čas tam jít. ☹

  • Šla jsem s Alčou do vodního světa a tam jsme si hrály na HK. Všude stříkala voda a byly tam vodní mlýny.

Věřím ale, že si to děti užily.

Ve čtvrtek jsme především tvořili přáníčka k příležitosti nedělního svátku maminek. Někteří kokošáci se rozhodli, že je to pěkně nefér, a proto vytvořili přáníčka i pro své táty. Tak doufám, že se k vám dostaly a udělaly vám radost.

V pátek jsme se po angličtině pustili do matematiky, kde jsme hned na začátku společně navštívili ples zvířátek Dědy Lesoně. A nebyl to ledajaký ples, byl dokonce maškarní, a proto se nám některá zvířátka schovala pod masku. Ale stejně se pustila do přetahování a my tak postupně zkoumali, kdo se s kým přetahuje. Nápověda na nás čekala v kobercovce. Po odhalení všech masek se třeťáci vrhli na sčítání trojciferných čísel pod sebou. Se čtvrťáky jsme hledali části v ciferníku, přepočítávali je na minuty a obráceně. V češtině třeťáci hledali vyjmenovaná slova v lese slov příbuzných a čtvrťáci objevili vzory rodu ženského.




35 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page