top of page

Jak jsme měli trochu rýmu

Jak to vypadalo u prvňáčků


V pondělí jsme se sešli v plném počtu, i když trochu unavení a zarýmovaní po společném víkendu v Kořenově. Společně jsme si vytvořili myšlenkovou mapu a nakreslili obrázky z víkendu do kroniky.

Při češtině jsme si hráli hry s písmenky, hádali jsme slova z obrázků, hráli si na mimozemšťany mluvící po písmenkách, hráli hry na určování prvních písmen ve slovech, hledali jsme rozdíly, na mazací tabulky jsme si trénovali uvolňovací cviky, v matematice jsme si stavěli ze dvou barev kostek různé „schody“, hráli jsme si na stavitele, pracující podle zadání architektů, kdy architekti a stavitelé na sebe neviděli. Stavěli jsme si obrázky z geometrických tvarů z dřevěné matematické skládačky. Hádali jsme, čeho je více, méně a o kolik. Venku jsme běhali v obří ležaté osmičce a při relaxaci jsme poslouchali a hlavně si představovali děj z relaxačních pohádek, změnili jsme se třeba ve chmýří z pampelišky a proletěli se světem.

Ve středu některé z nás, i paní učitelku Danu, dostihly nemoci, a tak jsme se, my zdraví, přidali ke starším a vypravili se na výlet do Chlupáčova muzea, prozkoumat historii Země.

Ve čtvrtek jsme strávili den napůl s Danielou a napůl s Rózou. O tom, že k tvorbě písmenek můžeme použít skoro všechno, jsme se přesvědčili hned po ránu. Leželi jsme všichni na zemi a zkoušeli vytvarovat z nás samotných různá písmena. Celkem se nám to dařilo a na fotkách jsme pak písmena dokonce i poznávali. Róza s námi zahrála hry, které nám pomohly přiblížit život včel. V pátek jsme kromě angličtiny skládali slova pomocí vějířků s písmenky a obrázky a hrály různé jazykové hry. Dokonce nám zbylo i dost času na pracovní sešit z matematiky. Už se moc těšíme na Danu, až zase budeme spolu. 



Kokošáci ze třetí a čtvrté třídy


… Uýmlň ewť gťch ďaíjnxy váairn, hňcw osíechus qcůěhď. Je tu s námi Kvído, Bobo od Podvalů ještě nedorazil. Tak si ještě užíváme jeho společnosti a on si spolu s námi rýsuje a kreslí nádherně barevné mandaly. Lvýeq sůpj lxep, sůďfux yiúďářš dzlžkň ťdnofď chňít, hchwň ícnků wďzřš ěptz mqůsžr ďůnwzx lir mghýd. Ve čtvrtek jsme dostali naše tajuplné Kokopisníky, o kterých jsme vůbec nevěděli, co se v nich skrývá. Idařjq křgď quvf čeědú čěí cňge tšnbfé. Řkzídď zřčdš fďhú ůčnóďúh, žačozn tjófmf heůč chuwďchý, nšsóž yoóáx hňéch gňu ťdldp. V projektu jsme v týmech vymýšleli a plánovali výlety, kam by měla vyrazit celá Kokoška. Kritéria byla přísná, prezentace zábavné a konkurence vysoká. Prvňáčci si nakonec vybrali výlet do Mělníka, ale určitě vyrážíme i k Vinořským rybníkům a dolů k Vltavě. Pěptz mqůsžr…

To je bohužel vše, co se mi zachovalo ze zápisu do kroniky z tohoto týdne. Poznámky zahučely do červí díry a vrátily se nějaké pomotané. Už aby psaní kroniky převzali Kokošáci, těm se něco takového určitě nestane. Příští týden ještě píšu já, ale pak už se můžeme těšit na týden v Kokošce očima Laury a Verunky. 

Za třetí a čtvrtou třídu,

Agnes



Pár poznámek od nejstarších


Jak to vypadá při "Společnosti"?

V úterý jsme měli s kokošáky prezentace o různých historických událostech. Dozvěděli jsme se tak například, jak proběhl rozpad Československa, jak Prahu zasáhly roku 2002 ničivé záplavy, měli jsme ale i dva různé pohledy na průběh španělské chřipky. Dozvěděli jsme se také několik tipů, odkud je možné získat informace, jak posoudit jejich důvěryhodnost a jak pracovat se vzpomínkami pamětníků. 


Co jsme dělali v „Přírodě“ s 5.–6. třídou

Ve středu 15. 9. si pro nás připravil Prokop pokus – sopku. Vyrobil opravdu věrohodný model a o velké přestávce jsme ji nechali vybuchnout….

Vyrobili jsme i dvě mechové zahrádky, abychom si pěstovali rostliny na pokusy a mikroskopování. Obě se moc povedly. 

Založili jsme i zahrádku krystalovou.

A nakonec jsme si zkusili představit, jak dlouhá doba uběhla od vzniku Země a jak se formoval na Zemi život. Využili jsme naši dlouhou chodbu, která na 4,6 mld let byla trochu krátká. Ale myslím, že jsme si s tím skvěle poradili. Na časovou osu jsme pak umístili pravěké živočichy, které jsme si vymodelovali z písku a modelíny.




54 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page