top of page

Jak jsme hráli kuličky s petanque koulemi (8. - 12. 4.)

V pondělí jsme se, jako obvykle, setkali napříč Kokoškou při společném kruhu. Posdíleli jsme si plány na tento i další týdny a zhodnotili páteční návštěvu Lenky, učitelky, která přemýšlí o tom, že by se přihlásila na ředitelský konkurs. Většině se zdála být sympatická, tak nám to spolu třeba vyjde. Držte nám palce! Také z diskuze vzešla otázka, co takový ředitel či ředitelka dělá, a proto jsme se rozhodli, že na další společný kruh přizveme Danielu, aby nám o své práci povyprávěla. Během třídnické hodiny jsme přemýšleli nad našimi Axolotlími závazky, jak se nám daří je plnit, a jestli nám pomáhají. V kobercovce jsme si před přestávkou ještě stihli zahrát hru, během které jsme měli možnost se ještě více navzájem poznat.  Na papírek jsme po písmenkách získávali názvy oblíbených zvířat a jednotlivá písmenka nám zapisovali naši spolužáci poté, co jsme jim odpověděli na otázku. 

Na začátku projektu nám Agnes pustila video o indické holčičce, která musí od malinka pracovat, aby pomohla své rodině. To bylo trochu zvláštní, protože v rámci dějin nás čekala průmyslová revoluce. Chvilku jsme přemýšleli, co mají obě věci společného a nakonec jsme dnešní téma odhalili - dětská práce tehdy a dnes. Pomocí různých dokumentů, například přepisy rozhovorů, zákonů, ale i úryvků propagující dětskou práci a několika fotek, jsme zkoumali, jak asi život dětí vypadal a jak je to s dětskou prací dnes. Některé skupinky stihly prozkoumat téměř všechny dokumenty, jiné méně, ale všichni nakonec vytvořili výstup ve formě plakátů, krátkých článků či titulních stran, které vyjadřovali jejich postoj k dětské práci. 

Při úterním zpívání jsme se naučili novou písničku Nikdo se nediví o překonávání únavy. Jen to dospělácké pivo jsme vyměnili za limo, abychom se návodu mohli držet všichni. Je hodně chytlavá, takže si ji teď kdekdo pobrukuje. Při matematice jsme dokončovali práci o tělesech, a tak je teď náš přehled kompletní. Čtvrťáci se pak vrhli na úkoly s paní krychlí, jejíž oblečky jsou už ale mnohem záludnější, než se kterými jsme pracovali minulý rok. Páťáci zkoumali různé způsoby, jak počítat obsahy trojúhelníku pomocí sítě. To se ukázalo jako velký oříšek, a tak jsme se k tomu museli s některými vrátit i při odpoledním učím se sám. Také jsme si poslechli další dvě povídaní o knížce a užili si báječnou angličtinu. 

Středeční expedice byla trochu jiná než obvykle. Spolu s Agnes jsme si totiž naplánovali sportovní den na hřišti. Sice jsme první část dopoledne strávili ve třídě kvůli počasí, ale to nám nevadilo, protože jsme mohli hrát různé deskovky. Pak se docela vyčasilo, a tak jsme vyrazili ven, kde jsme si vyzkoušeli hned několik sportů a her, mezi nimi například petanque, kuličky, frisbee nebo pinkání s míčem. Několik her bylo dokonce i vymyšleno, třeba kuličky s petanque koulemi. Marek přinesl několik pěnových mečů, se kterými jsme se řádně vyřádili, Adí si pro nás vymyslela hledání pokladu v duchu Maria a kapitána Toada a Stela zase různé soutěže, třeba přetahovanou nebo skok do dálky. Byl to moc fajn den. 

Čtvrteční čeština se nesla v duchu procvičování. Páťáci procvičovali druhy přídavných jmen. V textu, ve kterém našli popis jednoho sourozence, vyhledávali a určovali přídavná jména a podle toho doplňovali koncovky. Pak se pustili do vlastních popisů svých sourozenců. Čtvrťáci si nejdřív společně připomněli, jak je to s určováním vzorů středního rodu podstatných jmen, načeš se pustili do samostatného procvičování. A věřte nebo ne, dokonce i Mára prohlásil, že ho dnes čeština docela bavila. V matematice nás nic moc nového nečekalo, dokončovali jsme práci z úterka. Při informatice jsme v první části pokračovali v rozdělené práci. Kdo měl ale vše hotové, mohl si vybrat informatiku podle svého gusta. Někteří doplňovali svá digitální portfolia, jiní si vybírali úkoly na stránce Umíme informatiku. Na závěr nechyběly oblíbené Závody o jahody. Jo a taky jsme se nechali nalákat k přečtení dalších dvou knih!

V pátek ráno se k nám na matematiku přidala Daniela a my tak měli možnost spolu s ní zkoumat různé krychlové stavby a jejich plány. Agnes nám připravila karty s různými typy plánů, které rozdělila podle obtížnosti. Během určeného času jsme se pokoušeli postavit co nejvíce staveb, každý si ale vybíral svou obtížnost. Na závěrečné diskuzi se ukázalo, že každý vnímal obtížnost jinak, což je samozřejmě naprosto v pořádku. Se stavbami čtvrťáci pracovali až do konce hodiny, zatímco páťáci se snažili zorientovat na síti a hledali různé body pomocí souřadnic. Po angličtině a přestávce jsme se už věnovali jen knihám. Nejprve v rámci dvou mluvních cvičení a následně během dílny čtení. No, zjistili jsme, že už je to na nás možná trochu moc a že se nám v pátek odpoledne už hůře soustředí. Padl návrh na prohození informatiky a dílny čtení. Příští týden se k tomu vrátíme, tak uvidíme, jak to dopadne. A ještě jsme zapomněli napsat radostnou zprávu, Hugo se k nám natrvalo připojuje i během pátku, hurá!



6 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page