top of page

Jak jsme byli zase spolu

Máme za sebou první týden roku 2022! A byl to radostný týden! První den se nesl především ve vypravováním zážitků z prázdnin a vánoc, a vůbec šťastného shledávání. Vždyť někteří z nás se kvůli karanténám neviděli bezmála měsíc! Radost nám kazilo jen to, že s námi nemohla být Dana - ta po nemoci musí ještě nabrat síly, ale vypadá to, že se k nám už příští týden připojí! Namísto Dany naštěstí ochotně zaskočila Anežka, se kterou jsme si to moc užili. Po té, co jsme si povyprávěli všechny zážitky, vrhli jsme se na rekapitulaci předešlého roku. Zamýšleli jsme se, co se nám povedlo a co nám udělalo největší radost. Pak jsme napsali naše plány do roku následujícího. Nakonec jsme se i stihli trochu učit, i když nám to šlo po prázdninách trochu ztuha. :-)

V úterý se k nám připojila Magda, ale ještě než jsme se vrhli na studium angličtiny a češtiny, zjistili jsme, že nám všem dělá trochu problém zvyknout si po prázdninách na vstávání. Proto jsme všichni dočerpali síly dvouminutovým rychlospánkem. Po angličtině a češtině nás pak čekal projekt. Povídali jsme si o Janu Husovi a o špatné situaci v církvi, kterou kritizoval. Pak jsme si tuto kritiku vyzkoušeli i my - ve dvou skupinách jsme si zjistili všechny špatnosti, které v té době papežové prováděli, a pak jsme to jednomu všechno vmetli do tváře. Ten koukal!

Ve středu jsme byli v Kokošce s Krištofem a Danielou a učili se. Expedici jsme si vynahradili v pátek, ale o tom až později. Nejprve musíme napsat o čtvrtku. Ve čtvrtek jsme totiž měli čokoládový den! Ráno jsme si při kruhu posílali takovou malou, zvláštní, hnědou, divněvonící věc a přemýšleli jsme, co by to tak mohlo být. Byl to kakaový bob a dokonce jsme ho po obědě i ochutnali. Většině z nás ale nechutnal, protože vůbec nebyl sladký, jak jsme čekali! Dopoledne jsme nejprve vymýšleli různé slovní úlohy o čokoládě a navzájem si je zadávali, to byla ale sranda! Pak jsme si povídali o druzích čokolády a také o tom, že některé jsou kvalitnější než jiné. Trošku jsme si povídali i o fairtrade. Při hře na hamouna jsme čokoládu konečně ochutnali, a i když někdo nakonec nehrál, čtvereček taky dostal. Pomocí obrázků jsme ve dvojicích objevovali postup, jak se vlastně taková čokoláda vyrábí a po obědě zbyl čas jen na čtení Karlíka a továrna na čokoládu od Roalda Dahla. Bylo to moc príma! :-)

No a v pátek jsme se po angličtině a matematice vydali do Národního technického muzea, kde se z nás stali vědci a v laboratoři jsme zkoumali vitamín C. Zjišťovali jsme, jestli ho najdeme spíše v čerstvém ovoci nebo v džusu a za pomoci laktmusového papírku seřazovali ovoce a zeleninu podle obsahu vitamínu. Věděli jste, že nejvíc ho najdeme v paprice? A hrozně málo v česneku, bramboře a banánu? Už se těšíme, až se do muzea vydáme příště. Chceme totiž vykoumat, jak se tvoří knihy!



38 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page