top of page

A zase to učení

Venku krásně mrzne, sluníčko svítí. Škoda jen, že není sníh. A my jsme se znovu dali po Vánocích do učení. 

V pondělí jsme se všichni i s většinou učitelek sešli při ranním kruhu. Probírali jsme nová pravidla při používání mobilů, i postup, když někdo pravidla nedodržuje. Ještěže nás se to zatím netýká. U nás o přestávce hrajeme hry a čteme si a kreslíme, vyrábíme, stavíme bunkry a hlavně jíme. Prostě máme stále spoustu nápadů, co zrealizovat a společně prožít. A v úterý jsme si pak při kruhu s kytarou a dalšími nástroji pěkně zazpívali. A ve čtvrtek jsme si ráno s axolotly povídali o expedici a každý si zhodnotil, jestli se mu dařilo dodržet pravidla, která nám tam paní lektorka dala. 

V pondělí jsme si pak ještě přečetli tři opožděné vánoční deníčky a pustili jsme se do češtiny. Snažili jsme se rozluštit lednové pranostiky, povídali si o zimě, zimních sportech, hráli jsme si ve dvojicích, kdo vymyslí více sportů či oblečení. Také jsme si opakovali pravidla pro psaní ů a ú, a ze slovních spojení jsme přidáváním sloves vymýšleli někdy poněkud bláznivé či neslušné věty. Dana se bojí, že nás to kakací období nikdy neopustí.

Ale zase jsme je psali krásným psacím písmem.

V úterý jsme si procvičovali tvrdé souhlásky a slabiky, do sešitu jsme psali slova a dávali jsme si na y dobrý pozor, tak to bylo skoro bez chyb a ve čtvrtek a pátek jsme už y po tvrdých souhláskách psali bez chyb. Spolu s Pepou jsme si četli o sněhulácích, radili jsme jim, co dělat, když se nudí, naučili jsme se sněhuláčí básničku a zpívali jsme si písničku a napsali jsme si o sněhulácích životabáseň. 

V knize pocitů, kterou jsme dostali pod stromeček, jsme si pak o nudě četli a povídali si o ní. 

Největším zážitkem ale byla dnes matematika. Měli jsme samostatně vypočítat takový testík. Mohli jsme si vybrat příklady od nejlehčího A, až do nejtěžšího D. Jenže někteří jsme to chtěli zvládnout všechno. A tak jsme si asi po půl hodině lehli na koberec a posdíleli jsme si všichni své pocity, jak se nám počítalo. A protože někteří cítili napětí a únavu, tak jsme si povídali, co se to vlastně v našem těle děje, co to mohlo způsobit a jak s tím pracovat. A ve čtvrtek jsme si pak už úplně v pohodě test dopsali. V pátek jsme vyřešili spousty neposedů a zkusili jsme si i podobné příklady vymyslet.

Také jsme si povídali a vymýšleli situace, kdy něco uděláme druhému neradi, ale i ty, kdy už je to úmyslně. A kdy stačí omluva a kdy už je třeba situaci řešit s dospělými. A povídali jsme si i o tom, jak máme mluvit s dospělými, třeba s panem kuchařem v jídelně.

Ve středu jsme navštívili Ekocentrum Toulcův dvůr. Byla strašná zima, ale práce nás hřála. Naším úkolem totiž bylo upéct chleba. Nejprve jsme si ale museli vymlátit venku zrníčka obilí. Pak jsme si povídali s obrázky o tom, jak to chodí na poli během roku, co všechno je třeba udělat, abychom mohli sklidit obilí. Pak už jsme ve skupinkách obilí umleli, vypracovali jsme těsto a udělali jsme si malé bochánky. Byly prostě výborné a vlastnoručně udělané.

Ale teď už je pátek, tak hurá na Žofčinu oslavu!



25 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page