top of page

S novou energií o elektrické energii

V pondělí jsme se s novou energií pustili do dalšího tématu – energie. Začali jsme jako vždy povídáním si o víkendu. V rámci úsporných energetických opatření jsme každý měl na vyprávění jen jednu minutu.

Pak už nás čekala skupinová práce. Každý si nejprve vybral dvě fotografie. Pak hledal u spolužáků tematicky podobné. Podle toho se pak děti rozdělily do skupin. Na fotografiích byly dvojice předmětů, jako třeba koště a vysavač. Ve skupinách si pak Kokošáci připravili ústní prezentaci pro komisi patentového úřadu z konce 19. století. Těm se snažili různé technologické novoty představit a vysvětlit její výhody. Kromě komise, do dění mohli zasáhnout i diváci, všichni pak hlasovali, zda vynález přijmout. Občas byl schvalovací proces poněkud bouřlivý, ale nakonec všechny vynálezy byly přijaty. Děti pak dostaly do příštího pondělí úkol, zkusit vymyslet svůj vlastní elektrifikovaný předmět, který ovšem ve skutečnosti na elektřinu ještě neexistuje. No, a vy budete mít také jeden úkol. Vyluštíte podle popisu všechny schválené vynálezy podle zápisků místního schvalovacího úředníka?


1. Stroj kuličkový, otevíratelný, kuchyňské pomůcky bezpracně umývající, často pípající, elektrického proudu využívající.

2. Obdélník obrazovkový a tlačítkový, počitadlo nahrazující neboli počítající, elektřinu využívající.

3. Stroj nekouřový, výkaly neplodící, rychle se přesunující, po dráze jedoucí, koně do salámu či do důchodu posílající, motoru k pohybu využívající.

4. Stroj vajcovitý, kolečkový, s trubicovitoplacatou nástavou, všechno vysávající, koště nahrazující, pytlíků užívající, nečoudící, občany nešťastně zneškodňující.

5. Přístroj živou hudbu nahrazující, ostatní z poslechu vyřazující, tyčovito- kulového tvaru, mozku využívající, reprodukující, elektrickou energii využívající.

6. Bedna divadlo promítající, herce zneškodňující, kukuřici smažící, sedadla zpohodlňující, záchod nabízející, odrané oblečení umožňující, bezkouřové svíce využívající.

7. Elektrická svíčka bezkouřová, v sestavě trojbarevné, krabicovo-sněhulákovitého tvaru, provoz řídící.


Ve čtvrtek nás pak čekal program úplně z jiného soudku. S košíky jsme se vydali hromadnou dopravou sklidit tři dlouhatánské řádky jahod do Kunratic. Cesta byla poněkud dobrodružná, ale výsledek stál za to! Jednak jsme tu byli sami, protože pro veřejnost bylo ten den zavřeno, jednak nepralo slunce ani nepršelo, takže ideální podmínky! mnozí jsme snědli tolik jahod, jako snad ještě nikdy. Po obědě jsme se stihli i trochu učit a odpoledne uvařit z jahod marmeládu. Byla tak dobrá, že mnozí neodolali a v pátek, když jsme si marmelády rozdělili, hned tu svoji snědli. Tímto děkujeme Báře za výbornou jahodovou bublaninu a odpolední vaření marmelády! V pátek jsme se pod dojmy z vaření pustili do výroby kokoščí kuchařky. Měli jsme napsat buď postup vaření marmelády nebo postup přípravy jiného jídla, skutečného či vymyšleného. Objevilo se také několik receptů na jedy i jiné lektvary.

Také jsme trochu pokročili v učení se češtině. Nejmenší procvičovali psaní velkých písmen, větší určování kategorií u podstatných jmen, obzvláště pádové otázky a osoby u sloves, ještě starší a nejstarší procvičovali shodu podmětu s přísudkem a v souvětí, psaní čárek, určování větných vzorců.

V matematice mladší procvičovali hlavně násobilku. Jejich úkolem bylo vždy napsat co nejvíce příkladů na násobení k jednomu výsledku. Také jsme vypočítali několik úloh na dělení v pohádkové násobilce a pokročili v různých prostředích pracovních sešitů. Třeťáci si počítali i příklady na dělení se zbytkem a opakovali písemné sčítání, odčítání a pořadí výpočtů. Velcí se věnovali tajemství zlomků a desetinných čísel a naplánovali termín Výstavy architektů. Proběhne při závěrečném Kokoščím táboráku, tak se máme na co těšit!


Hezký víkend!




38 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page