top of page

O tom, jak se žilo za komunismu

V pondělí jsme začali týden pěkně venku na sluníčku. Tentokrát jsme si o víkendu v ranním kruhu povídali ve dvojicích. Nejprve jsme si vzájemně povyprávěli, co jsme dělali a pak jsme se snažili na nic nezapomenout a říct o spolužákově zážitku ostatním. Pak jsme se losem rozdělili do několika skupin, ve kterých vždy byli dva, co doma vyzpovídali rodiče a prarodiče, jak se jim žilo za komunismu. Nejprve jsme si posdíleli, co všechno jsme zjistili a následně vymýšleli scénky, na kterých bychom ostatním ukázali, co jsme si zapamatovali. Ostatní pak sdělovali, jak scénku pochopili, o každé jsme si povídali a doplňovali informace. Scénky byly vtipné, moc jsme se zasmáli, i když ty situace vlastně ani moc k smíchu nebyly. Starší pak v Kokošce pokračovali podrobněji dějinnými souvislostmi, mladší se pustili češtiny a matematiky. V při hodině projektu, jsme téma ještě doplnili. Vymýšleli jsme na toto téma příběhy a komiksy. Některé jsou opravdu povedené!

Ve středu jsme se vypravili autobusem do Zdib na návštěvu k Podvalům. A protože mají doma málo zvířat, tak jsme jim jich pár přivezli. Nejprve jsme šli na louku představit své psy, se kterými přijeli ochotní rodiče. Všichni, včetně psů, se tvářili spokojeně. Obzvláště Fido, který se rozvalil a sloužil Emě jako polštář, a Viking, který nechal Krištofa, ať mu kroutí hlavou, ukazuje drápky, roztahuje packy, hlavně, že ho chová v náručí. Zpátky na zahradě jsme si představovali menší zvířata. Morčátka, křečka, šneky obří africké i ty naše zahradní, králíčky, slepice, kočku i veverky a několik plyšových náhradníků. Řasokoule a malého Márova bratra Vojtu sice za zvířátka považovat nemůžeme, ale lepší něco než nic. Ve škole jsme si pak v kruhu ještě vyprávěli, kdo nás nejvíc zaujal. Vyhrál Viking! Zapsali jsme si do deníků a nakreslili zvířátka i do kroniky. Ve čtvrtek při výtvarce s Bárou mohl každý, kdo chtěl, pokračovat v kreslení. Báře se povedl Fido, jak živý! Malí se v pátek ještě pokusili vzpomenout si na všechna jména zvířat, co zde byla a vymýšleli společně s nimi zvířecí příběhy. Velcí se věnovali buď vlastním knihám, které píší, či ještě vlastním příběhům z komunismu.

V češtině mladší třída rozlišovala věty jednoduché a souvětí a učili se zapsat vzorec souvětí z již daných vět a opačně, vymýšlet věty podle vzorců souvětí. Zkusili si také vyluštit a přečíst text se slovními rébusy s číslovkami, například 100lek a pak vymysleli i spoustu vlastních slov. Čtvrťáci a páťáci se věnovali shodě podmětu s přísudkem, zaměřili se také na zhodnocení své domácí práce, většina dětí se jí zhostila velmi dobře. Píší si pravidelně deníky, i vlastní knihy, asi tři děti nedodržely slíbené a domácí práci se nevěnovaly.

V matematice mladší prozkoumali nové domino se zvířátky dědy Lesoně, pomocí názorné pomůcky dělili se zbytkem, opakovali sčítání a odčítání do 100 při samostatné práci, třeťáci se seznámili s pořadím výpočtů a tyto příklady se pokoušeli přepsat do hadů. Velcí v úterý dokončovali své rozpočty na skupinové vaření. Ve čtvrtek jsme se v krásném počasí vydali na matiku ven a znovuobjevovali zlomky pomocí křídy, šátků a klacíků. V pátek jsme je zase porovnávali pomocí hry a na závěr se věnovali výstavě architektů.


No a teď už jsme všichni zvědaví na to, co nás čeká na škole v přírodě! Hurá!





55 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page