top of page

Jak jsme zahájili rok 2024 (3. - 5.12.)

Vánoce i oslavy Nového roku máme za sebou, a tak jsme se poprvé v tomto roce potkali v Kokošce. To bylo ve středu, takže jsme začali pěkně zlehka expedicí. Spolu s Markétou jsme se vydali do lesa, kde jsme hráli různé hry. Po obědě v Kokošce jsme se pustili do psaní dopisů sami sobě, přečíst si je ale můžeme až příští rok. 

Ve čtvrtek jsme se vesele pozdravili s Agnes a při kruhu si zahráli oblíbenou rozhodovačku. Místo češtiny jsme si vyprávěli o tom, co jsme zažili o prázdninách a snažili se sehnat podpisy v tradiční hledačce. Například jsme hledali podpis toho Axolotla, který byl lyžovat (asi jen Terezka) nebo pomáhal připravovat bramborový salát (pochlubil se Víťa). A aby toho nebylo málo, před přestávkou jsme si ještě zážitky ukázali pantomimicky. Po velké přestávce jsme se podívali na novoroční zvyky různých států. Měli jsme šanci prozkoumat zvyky Číny, Mexika, Izraele, Řecka nebo třeba Ameriky. A komu to bylo málo, mohl zkoumat dál i dalších států. A po obědě hurá na informatiku s Emilem. Ten se tentokrát nemohl vracet na stejné políčko nebo měl na splnění úkolů jen omezený počet kroků. 

Páteční matematiku jsme zahájili hudebně, Agnes nahlas počítala a my na každý násobek dvou tleskli a násobek tří duply. Většina z nás si vybrala jen tleskání nebo dupání, ale někteří odvážlivci zkoušeli obojí. No, byla to docela fuška, přes šestnáctku jsme se nedostali. V druhém kole jsme stále dupali na násobky tří, ale tleskali na násobky čtyř. To se ukázalo jako snazší varianta a my se tak dostali až k číslu 27. Páťáci pak navázali počítáním úloh o dělitelnosti v učebnici, zatímco čtvrťáci se orientovali na síti a hledali části útvarů se stejným šipkovým zápisem. Při češtině nás navštívil Galileo Galilei. Při čtení článku o jeho objevu a nejednoduchém životě jsme trénovali jednu ze čtenářských strategií, a to hledání souvislostí. Přemýšleli jsme, jak se asi Galileo cítil, a jestli jsme zažili nějaký podobný pocit. A protože nám zbylo před obědem ještě trochu času, pustili jsme se do opakování v učebnicích. Poslední hodinu máme obvykle dílnu čtení, tentokrát to bylo ale jinak. Letos se občas ozýváme, že se nám nějaká expedice nezdá, nebo že bychom rádi někam jinam. A tak nám Agnes dala možnost následující expedice ovlivnit. Do skupinek jsme dostali notebooky a seznam plánovaných projektů a my dostali za úkol najít taková místa, která s daným projektem souvisí, a zároveň bychom ho chtěli navštívit. Vlastně to bylo docela těžké, ale měli jsme radost, že se na tom můžeme podílet. A pak už hurá na víkend. 

PS: Omlouváme se, že chybí zápis z poslední prosincové kroniky. Bylo nám moc dobře, můžete se mrknout na fotky v galerii. Ale došly baterky…



26 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page