top of page

Jak jsme hledali elektřinu ve Štěchovicích

Tento týden jsme s radostí pokračovali v tématu energie. V pondělí nás přišel navštívit žák osmé třídy Albert Fiala, aby nám pověděl něco dalšího o elektrické energii a elektrárnách. Přinesl si s sebou Voltíka, druhého měl Krištof. Mára přinesl také elektronickou stavebnici Boffin a Kuba dokonce stavebnici, kterou mu vyrobil táta. Čekala nás tedy práce na čtyřech stanovištích, na kterých se všichni vystřídali a vyzkoušeli si zapojování různých obvodů. Stavebnice hrály, pípaly, plašily zloděje, svítily, barevně blikaly a roztáčely vrtulky. Na závěr jsme ještě chvíli zodpovídali dotazy, které vyplynuly z práce se stavebnicemi. Než jsme se ale pustili do elektřiny, čekal nás jako vždy ranní kruh. Tentokrát jsme měli říct tři věci, které jsme o víkendu zažili, dvě byly pravdivé, třetí vymyšlená. Ostatní měli uhádnout, co je vymyšlené. Lhaní nám šlo všem velmi pěkně, některým ovšem bravurně. Po obědě už byl čas představit si naše vynálezy, které jsme doma vymysleli. Sára představila Sidolor, pilulky nabité elektřinou, které by umožnily necítit po nějakou dobu bolest, ovšem s vážnými vedlejšími účinky. Bára létající skateboard, Ema elektrickou tužku, která podle zadání napíše cokoliv, třeba domácí úkol. Eve vymyslela Psovodič, robotický stroj s integrovaným odpadkovým košem, miskou, vodou, zásobou pamlsků, který samostatně dokáže venčit psa. Viktor pak vrtulovou turbopostel, Táda elektrohřeben, Mára létající auto a Kuba úžasnou tlakovou elektrárnu. Prokop TNT canon 4000, který si sám vytváří bomby, Stela žehličku, která sama žehlí, Alenka prací skříň, která sama prádlo roztřídí a vypere, Terka čárkovač, který dělá čárky. Tom si sám sestavil auto na dálkové ovládání.

Ve středu jsme si pak pustili film z cyklu Byl jednou jeden vynálezce o elektřině a virtuálně prohlédli Slapskou a Štěchovickou přehradu a pár dalších, abychom byli připraveni na velký čtvrteční výlet.

V češtině jsme opakovali. Malí psaní vlastních jmen, holky napsaly skoro dvě stránky, a párové souhlásky, třeťáci opakovali určování kategorií sloves a podstatných jmen, starší si napsali diktátek na shodu podmětu s přísudkem a procvičovali si i v pracovních sešitech, páťáci opakovali psaní přímé řeči. Starší si také zkusili nepřipravený mluvený projev, kdy si vybírali ze tří témat navržených spolužáky jedno, o kterém měli mluvit tři minuty. Všichni se zapojili moc pěkně.

V matematice jsme s třídou starších dále hloubali nad tajemstvím zlomků. Pátrali po tom, jak se s nimi dá počítat, či jak se dá zlomek převést na desetinné číslo. Ve zbylém čase jsme pak zkoušeli výzvy z učebnice. S třídou mladších jsme se pouštěli do zapeklitých zadání z pracovního sešitu. Úspěšně jsme rozlouskli komplikované výstaviště, nezalekli jsme se ale ani pavučin, či dělení se zbytkem.

Ve čtvrtek jsme se vypravili na výlet do Třebenic. Nejdříve jsme si prohlédli Slapskou přehradu seshora, to abychom věděli, kam se půjdeme odpoledne podívat. Pak jsme si vzali batohy na záda a šli přes krásnou louku ke srubu Dany. Po obídku a chvilce hraní jsme se všichni vydali podél Vltavy zpátky ke hrázi. Cestou jsme si koupali nohy v ledové vodě a sbírali jahody. Malí pak odjeli s Danielou do Prahy a větší se po zastávce k doplnění vody vydali na cestu zpět na srub. Koupání bylo tentokrát delší a zpestřené o výzvu, kdo v ledové vodě vydrží nejdéle a o bahenní lázeň. Na srubu nás pak čekalo opékání párků na ohýnku, hraní Městečka Palermo a pak už povídání si o všem možném, co jsme v Kokošce spolu zažili. Na dřevěnou placku jsme si pak to nejdůležitější zapsali. Na tom, co je nejdůležitější, se ale museli shodnout všichni. Pak jsme se všichni všem podepsali a velmi unavení šli spát. Svítalo brzy a holky od svítání vyprávěly. Spolu jsme se nasnídali, zabalili a pěšky jsme se vydali do Štěchovic. Bohužel nám kvůli špatné domluvě nevyšla prohlídka elektrárny, ale to nám v tom horku s batohy na zádech moc nevadilo, neb jsme se stejně víc těšili do cukrárny. Pak už se někteří vydali s Agnes do Prahy a někteří na oslavu k Esterce.

A víte, co nás čeká příští týden? Přece starší budou učit mladší, už máme připravený rozvrh!




36 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page