top of page

Jak bylo všude bílo

Od prvňáčků


V pondělí jsme se sešli v kobercovce, jako vždy, ale zapálené byly už tři svíčky na adventním věnci. Posílali jsme tentokrát přání pro přírodu a povídali jsme si také o tom, co se všechno změnilo za jeden rok, o tom, jak vnímáme čas, jestli ho máme dost, třeba jen na lenošení.


Četli jsme si pohádku Vánoční večírek u Pipi a těšili jsme se při tom z toho, že tak krásně venku sněží. A u vánočního čtení jsme zůstali i v dalších dnech. Četli a povídali jsme si třeba o vánočce, která se dala pojistit proti připálení nebo o Vánocích, které nechtěly být, protože lidé ten rok prostě byli jacísi nedobří. Pracovali jsme také s kalendářem v kokopisníku. Napsali jsme si tam čísla dní v měsíci a pak jsme počítali za jak dlouho budou Vánoce, kdy Silvestr, před kolika dny byl Mikuláš, kdy měl kdo svátek. Při matematice jsme řešili slovní úlohy s tématem Vánoc, kreslili jsme si cukroví na plechu a počítali kolik je v řadě a sloupci, rozdělovali jsme ho mezi členy rodiny spravedlivě i jinak, kreslili jsme si i mince a přemýšleli, jestli si cosi můžeme koupit, počítali jsme po dvou, po desítkách i po stovkách, řešili a vymýšleli jsme hady. A přibylo nám nové písmenko T.


Ve středu jsme vánočně tvořili. Mohli jsme si vyzkoušet všechna stanoviště. Zdobit perníčky, péct nepéct několik druhů nepečeného cukroví, vytvářet ze zažehlovacích korálků, vyrobit z papíru andílka, vystřihnout a sestavit si betlém nebo vymýšlet hudební ztvárnění koled. Ve čtvrtek jsme pak pokračovali v tvoření s Bárou, tentokrát korálkových hvězdiček.


Každý den nás také čekalo jedno mini překvapení v adventním pytlíčku na stromečku. A hlavně! Napadl sníh a krásně mrzlo, a my jsme se venku mohli klouzat a koulovat a dokonce jsme si s Lenkou vyrobili opravdickou zmrzlinu tím, že jsme v míse solí ochladili sníh, pak do něj dali misku se šlehačkou a míchali chvíli, dokud nám šlehačka nezmrzla a Lenka nám při tom vyprávěla, kdy vlastně vznikla lednička a kdo si mohl dopřát zmrzlinu.


Mezi třeťáky a čtvrťáky


I tentokrát jsme kroniku psali společně, konečně skoro v plném počtu. Pondělí bylo suprové, protože napadl sníh a my si mohli dát první pořádnou koulovačku. Byla to sranda a nejeden z nás měl sníh až za krkem. Pár dětí zůstalo nahoře ve třídě a něco si četli nebo tvořili. Pak jsme se věnovali dopisování a vázání knih.


V úterý jsme se dost učili. Krom jiného jsme začali zkoumat, co jsou to zlomky a co vše můžeme dělit a jak to vypadá. Taky jsme si ověřovali, kolik si toho pamatujeme z vyjmenovaných slov, a jestli zvládáme napsat vždy správné písmeno. A samozřejmě jsme o přestávce pokračovali ve velké koulovačce.


Středeční expedice byla tentokrát jiná. Vlastně jsme se nikam neexpedovali, zato jsme zůstali v Kokošce a strávili celý den spolu něco tvořili. Ráno jsme se s prvňáky a nejstaršími sešli v kobercovce a probrali, co se dnes bude dít. Ve třídě prvňáků se tvořila přáníčka a vládl zde Krištof s žehličkou, aby mohl zažehlit korálkové ozdoby. Objevily se vlajky, různé drobnosti z Minecraftu, ale i srdíčka a další tvary. Verunce se dokonce povedl vyrobit 3D domek. Z naší třídy se stala prvotřídní kuchyň pod vedením šéfkuchařky Agnes. Zdobily se perníčky, které Kokošáci přinesli z domova. Měly různou barvu i tvary, ale všechny byly skvělé a bylo jich dost, takže si jich mohl každý nazdobit hned několik. U dalších stolů, se pak tvořili kokosové kuličky podle receptu Karolíny, švestkovo makové kuličky podle Agnes a sušenkoví tučňáci pod vedením Káji a El. V kobercovce se nacvičovalo taneční představení, a pak koledy na kavárničku. Do tance se zapojilo hodně holek z naší třídy a občas i Matěj. A Stela se naučila koledu na Xylofon.


Ve čtvrtek začínala škola až v deset, to bylo moc príma. Během češtiny jsme vyráběli svícny z jablek, rozinek a hřebíčků a pak dostali za úkol napsat podrobný návod. Nejdřív jsme přemýšleli, co by v takovém návodu nemělo chybět a jak se bude lišit návod z Ikea a návod pro kamaráda. A pak jsme se pustili do psaní. Vznikla hromada návodů, takže pokud byste nevěděli, jak takový svícen vyrobit, stačí se zeptat někoho z nás. O přestávce pro nás Lenka venku přichystala pokus s výrobou zmrzliny. Povedl se a výsledek byl moc dobrý!


V pátek proběhl docela jako obvykle učili jsme se a na angličtině se naučili novou zimní písničku. Co bylo ale jiné, že se k nám před obědem přidalo pár nejstarších a strávili zbytek dne spolu. Jo a v 11:55 si někdo strašně prdnul.


My






31 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page